W ciasto francuskie zawijam dżem i w 15 minut mam pyszne rogaliki. Są lepsze niż te z cukierni

W ciasto francuskie zawijam dżem i w 15 minut mam pyszne rogaliki. Są lepsze niż te z cukierni

Dodano: 
Robienie rogalików
Robienie rogalików Źródło: Shutterstock / Malivan_Iuliia
Rogaliki robię w 15 minut. Choć brzmi nieprawdopodobnie, to dziś podzielę się z wami przepisem, dzięki któremu zrobicie pyszny deser w kwadrans. To idealne „koło ratunkowe” w sytuacji, gdy z wizytą przychodzą niespodziewani goście.

Rogaliki z dwóch składników to prawdziwy hit w moim domu. Zawsze rozchodzą się jak świeże bułeczki. Chętnie sięgają po nie nie tylko mali, ale również dorośli miłośnicy słodkości. Nim się obejrzę, znikają z talerza. Dlatego zawsze przygotowuję podwójną porcję. Nie sprawia mi to żadnego problemu, bo ten deser robi się naprawdę bardzo szybko i praktycznie bez wysiłku.

Jak zrobić rogaliki z 2 składników?

Bazą tych rogalików jest gotowe ciasto francuskie. Możecie je kupić w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Ja zawsze mam w lodówce zapas na wszelki wypadek. Często wykorzystuję je do przygotowywania nie tylko słodkich, ale też słonych wypieków. Pozwala mi zaoszczędzić mnóstwo czasu. Pamiętajcie, by zwracać baczną uwagę na skład nabywanych towarów. Najlepiej sprawdzi się ciasto francuskie, które nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, takich jak na przykład tłuszcz palmowy, alkohol, substancje spulchniające czy regulatory kwasowości.

Przepis: Rogaliki z 2 składników

Zrobicie je bez wysiłku. Wystarczy kwadrans.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • dżem jabłkowy

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  • mąka do podsypania blatu

Sposób przygotowania

  1. Robienie rogalikówPodsypcie blat mąką. Rozwińcie arkusz ciasta francuskiego i lekko go rozwałkujcie. Następnie wytnijcie z ciasta trójkąty. Na każdy z nich nałóżcie łyżeczką trochę dżemu. Następnie zawińcie trójkąty, poczynając od szerszego końca i zbliżcie końce do siebie.
  2. Pieczenie rogalikówWyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Ułóżcie na niej rogaliki, a każdy z nich posmarujcie rozmąconym jajkiem. Dzięki temu ciasto po upieczeniu zyska złoty kolor. Pieczcie rogaliki przez 15 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).

Wskazówka: Gotowe rogaliki możecie posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Dobrze sprawdzi się też posypka z orzechów włoskich. Jeśli macie trochę więcej czasu, przygotujcie domowy lukier.

Czym nadziać rogaliki z ciasta francuskiego?

Dżem jabłkowy świetnie sprawdza się jako nadzienie, ale to niejedyna opcja. Jest ich znacznie więcej. Możecie wykorzystać również przetwory o innym smaku – wiśniowym, porzeczkowym, jagodowym, brzoskwiniowym itp. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by sięgnąć po kawałki owoców (świeżych lub mrożonych). Jeśli chcecie dodać deserowi więcej słodyczy, użyjcie kawałków gorzkiej czekolady, masy makowej lub gotowego kremu typu nutella jako farszu. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych. Pamiętajcie jednak o pewnej bardzo ważnej kwestii – rodzaj nadzienia może znacząco podnieść kaloryczność deseru. Jeśli zależy wam na utrzymaniu szczupłej sylwetki, nie przesadzajcie z jego ilością. Postawcie raczej na owoce i niesłodzone konfitury niż ciężkie, gotowe kremy.

Czytaj też:
Te fit batony zajadam zamiast kalorycznych słodyczy. Robię je w 15 minut bez włączania piekarnika
Czytaj też:
Polacy nagminnie to jedzą, więc szybciej się starzeją. Niektóre produkty na liście zaskakują

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl