„Odchudzona” karpatka to idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tego klasycznego ciasta, jednocześnie dbając o linię. Tradycyjna karpatka, choć przepyszna, jest dosyć kaloryczna ze względu na dużą ilość masła i cukru w kremie. Można ją przygotować jednak w lżejszej wersji – zachowamy wtedy charakterystyczną delikatność ciasta parzonego oraz kremową konsystencję nadzienia, ale całość nie będzie tak tucząca. Można zastosować zamienniki, które pozwalają obniżyć kaloryczność bez rezygnowania z wyśmienitego smaku.
Jak zrobić karpatkę z lekkim kremem? Prosty przepis
Choć karpatka jest ciastem, którego przygotowanie zajmuje nieco czasu, to zdecydowanie warta jest każdej chwili poświęconej na jej wykonanie. To prawdziwy powrót do smaków z dzieciństwa, które przywołują wspomnienia o babciach i mamach piekących to ciasto.
Przepis: Ciasto na karpatkę
To ciasto w mig zniknie z talerza i każdy poprosi o dokładkę
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 250 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW rondelku zagotujcie wodę z masłem, a kiedy zacznie wrzeć, dodajcie mąkę i energicznie mieszajcie drewnianą rózgą kuchenną, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Później odstawcie ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Dodawanie jajekPo ostudzeniu dodawajcie jajka pojedynczo, miksując ciasto po każdym dodanym jajku, aby uzyskać gładką konsystencję. Na koniec doprawcie szczyptą soli dla smaku i podziel ciasto na dwie równe porcje.
- Pieczenie karpatkiRozprowadźcie każdą porcję na dwóch płaskich blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawcie blachy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 30-45 minut. Nie otwierajcie piekarnika, aż ciasto nabierze złotego koloru, a po upieczeniu odstawcie je do całkowitego wystudzenia.
Krem do karpatki możecie też wzbogacić przyprawami, które nadadzą całemu wypiekowi wyjątkowego charakteru i wprowadzą do kuchni odrobinę jesiennego klimatu. Dodanie na przykład szczypty cynamonu do kremu sprawi, że stanie się on jeszcze bardziej aromatyczny.
Przepis: Lekki krem do karpatki
Ten krem smakuje tak samo dobrze, jak w klasycznej wersji, ale jest dużo lżejszy
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 g mascarpone
- budyń waniliowy
- ksylitol
- 500 ml mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie budyniuZróbcie budyń zgodnie z przepisem na jego etykiecie. Zamieńcie jednak cukier na ksylitol. Odstawcie gorący budyń do całkowitego wystudzenia, najlepiej umieśćcie go w lodówce, gdy lekko przestygnie.
- Ubijanie mascarponeW tym czasie ubijcie mikserem serek mascarpone. Powinien być puszysty, ale uważajcie, żeby nie ubijać zbyt długo, bo może się zważyć.
- Robienie masyPołączcie mascarpone z wystudzonym budyniem, dodajcie szczyptę cynamonu i przełóżcie go na jedną część ciasta, a przykryj drugą.
Jak przygotować idealne ciasto na karpatkę?
Aby przygotować idealne ciasto parzone na karpatkę, warto zastosować kilka sprawdzonych trików. Po dodaniu mąki do gotującej się wody z masłem bardzo ważne jest szybkie i energiczne mieszanie, aby masa była gładka i bez grudek. Następnie, przed dodaniem jajek, należy upewnić się, że ciasto jest całkowicie wystudzone – zbyt ciepłe może spowodować ścięcie jajek. Jajka trzeba dodawać stopniowo, po jednym, za każdym razem dobrze miksując. Zapewni to jednolitą konsystencję i odpowiednie napowietrzenie ciasta, a to z kolei sprawi, że ładnie wyrośnie w piekarniku.
Przed pieczeniem piekarnik powinien być bardzo dobrze rozgrzany, zazwyczaj do 180°C, co jest kluczowe, by ciasto parzone odpowiednio wyrosło i miało właściwą strukturę. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto jest wrażliwe na zmiany temperatury i może opaść, a wtedy straci charakterystyczny „górkowaty” wygląd. Z kolei rozprowadzając ciasto na blaszce, warto to robić równomiernie, ale jednak pozostawiając kilka nierówności (pomoże to stworzyć charakterystyczne „górki” na wierzchu karpatki). Zastosowanie tych trików pozwoli wam uzyskać lekkie, puszyste i idealnie wyrośnięte ciasto na karpatkę. Możecie przygotować też karpatkę w 15 minut bez pieczenia – ten przepis będzie idealny, gdy zapukają do was niespodziewani goście.
Czytaj też:
Moje ciasto ze śliwkami wzbogacam o ten kremowy składnik. Wypiek wychodzi zniewalająco smacznyCzytaj też:
Ten szybki retro deser przygotujecie w 10 minut z 4 składników. Kiedyś zajadali się nim wszyscy