Ten niezapomniany deser z PRL-u robię w 15 minut. Moje dzieci uwielbiają „słodkie ziemniaczki”

Ten niezapomniany deser z PRL-u robię w 15 minut. Moje dzieci uwielbiają „słodkie ziemniaczki”

Dodano: 
Czekoladowe kulki obtoczone w wiórkach kokosowych
Czekoladowe kulki obtoczone w wiórkach kokosowych Źródło: Freepik
Każdy, kto ma ochotę nieco "cofnąć się w czasie", powinien przygotować deser, którym zajadali się wszyscy w czasach PRL-u. Sprawdźcie, jak go zrobić. Całość zajmie wam naprawdę tylko kilka chwil. 

Dania z PRL-u, choć często postrzegane jako proste, budzą w wielu osobach ciepłe wspomnienia i sentyment do czasów dzieciństwa lub młodości. Braki na sklepowych półkach zmusiły Polaków do kreatywności w kuchni, czego efektem były oryginalne dania, przekąski i słodkości. Blok czekoladowy, kogel-mogel, krem sułtański – to tylko niektóre z przysmaków, które umilały życie w PRL-u. Jednym z dań, które ja pamiętam z tamtych czasów, są „słodkie ziemniaczki”, czyli szybki i prosty w przygotowaniu deser. Lata temu królował on na rodzinnych imprezach. Niektórzy ten przysmak znają też jako bajaderki.

Jak zrobić deser „słodkie ziemniaczki” z czasów PRL-u? Przepis

Słodkie ziemniaczki – to brzmi intrygująco, prawda? Ale nie dajcie się zwieść nazwie. Ten kultowy deser z czasów PRL-u nie ma nic wspólnego z klasycznymi ziemniakami. Przeważnie robi się go z pokruszonych herbatników lub biszkoptów, zmieszanych z roztopionym masłem, kakao i dodatkami takimi jak orzechy czy rodzynki. Całość formuje się w kulki, które następnie obtacza się w wiórkach kokosowych.

Przepis: Słodkie ziemniaczki

Ten deser z czasów PRL-u zrobicie naprawdę w ekspresowym tempie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki dżemu śliwkowego
  • rodzynki
  • 3 paczki herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • aromat rumowy
  • orzechy

Sposób przygotowania

  1. Kruszenie herbatnikówNajpierw pokruszcie herbatniki – możecie to zrobić ręcznie lub za pomocą blendera.
  2. Łączenie składnikówW misce połączcie za pomocą miksera cukier puder i masło. Dodajcie herbatniki, kakao, posiekane orzechy, rodzynki, a także dżem i aromat rumowy. Wszystko połączcie tak, by powstała jednolita masa. Całość włóżcie do lodówki na kilka minut, by masa nieco stwardniała.
  3. Formowanie kulekZ gotowej masy uformujcie kulki i obtoczcie je w wiórkach kokosowych.

Inne desery z czasów PRL-u

W czasach PRL-u królowała też wuzetka, szyszki z ryżu czy domowe krówki. Te desery mają niezapomniany smak, a można je wykonać dość prosto i naprawdę szybko. Powrót do tych smaków to sentymentalna podróż w przeszłość. Możecie też samodzielnie zrobić ciasto, którym Polacy również zajadali się w czasach PRL-u – chodzi o dietetyczną karpatkę. Cały sekret tkwi w zrobieniu lżejszego kremu, stosując zamienniki, które pozwalają obniżyć kaloryczność bez rezygnowania z wyśmienitego smaku. Kolejnym retro deserem, który także odszedł niestety w zapomnienie, jest kisiel z owocami – przygotujecie go w zaledwie 10 minut, a każdy będzie się nim zajadać. Popularną przekąską w tamtych czasach były też andruty, czyli cienkie wafla, ale również „legumina” – zapomniany deser naszych babć, czyli słodka przekąska pod postacią budyniu, kremu, sufletu lub puddingu.

Czytaj też:
Babcia nauczyła mnie robić kruche ciasto metodą 3:2:1. Teraz zawsze wychodzi doskonałe
Czytaj też:
Biorę owoce i mascarpone, by zrobić to ekspresowe ciasto. Podam je w świąteczny poniedziałek do kawki

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl