Te „piegowate placuszki” robią furorę w moim domu. Przemycam do nich zdrowy składnik

Te „piegowate placuszki” robią furorę w moim domu. Przemycam do nich zdrowy składnik

Dodano: 
Placuszki z makiem
Placuszki z makiem Źródło: Shutterstock / Anela T
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie musisz biec do cukierni czy sklepu ani godzinami stać w kuchni. Usmaż „piegowate placuszki”. Trochę pracy i efekt „wow” gwarantowany. Ochom i achom nie będzie końca.

Nie jestem mistrzynią cukiernictwa i nie przepadam za robieniem słodkości. Ale gdy rodzina prosi o te placuszki, nigdy im nie odmawiam. Nie tylko dlatego, że kocham bliskich i lubię im sprawiać przyjemność. Istnieje jeszcze jeden powód, dla którego chętnie zabieram się za przygotowanie tych przysmaków. Powstają z prostych i tanich składników, a do tego robi się je bardzo szybko. Sprawdź przepis.

Jak zrobić „piegowate placuszki”?

Placuszki zawdzięczają swoje „piegi” dodatkowi maku. Nie jest to jednak jedyny nieoczywisty produkt, jaki pojawia się w tych słodkościach. Innym nietypowym składnikiem jest popularna roślina strączkowa – fasola. Wystarczy uzupełnić ten zestaw o kilka rzeczy, a na koniec wszystko wymieszać i usmażyć powstałą masę.

Przepis: „Piegowate” placuszki

Te słodkości możesz przygotować zarówno na deser, jak i na śniadanie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 jajko
  • 80 g białej fasoli z puszki
  • 75 g skyru naturalnego
  • 1 cytryna
  • 50 g mąki pszennej
  • 10g maku niebieskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdcedź fasolę z zalewy. Wyszoruj cytrynę. Wyciśnij sok i otrzyj skórkę z jednej połówki owocu.
  2. Robienie ciastaW blenderze połącz jajka, fasolę, skyr, skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Do dużej miski wrzuć mąkę, mak, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj całość. Wsyp całość do zblendowanej wcześniej masy i połącz wszystkie składniki.
  3. Smażenie placuszkówWykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż do wyrośnięcia i zarumienienia z każdej strony.

„Piegowate placuszki” – wskazówki

Jak widzisz przygotowanie „piegowatych placuszków” jest naprawdę proste. Zrobisz je bez trudu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek, które ułatwią ci przyrządzenie tych słodkości:

  • Proszek do pieczenia możesz zastąpić sodą oczyszczoną.
  • Jeśli nie masz pod ręką skyru, sięgnij po inny gęsty jogurt, na przykład typu greckiego.
  • Do zrobienia tych placuszków możesz wykorzystać też świeżą fasolę. Pamiętaj jednak, by wcześniej ją ugotować.
  • „Piegowate placuszki” możesz przygotować nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spakować je do pracy, szkoły lub na uczelnię. Dzięki temu oszczędzisz pieniądze na kupnie gotowych sałatek lub innych sklepowych przekąsek, a jednocześnie zyskasz pyszny lunch, który nasyci i doda energii do pracy albo nauki.
  • „Piegowate placuszki” świetnie smakują w połączeniu z domowym lukrem. Możesz je również podać z kremem typu nutella, sosem czekoladowym, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami, konfiturą lub dżemem. Pamiętaj jednak, że tego typu dodatki podnoszą kaloryczność deseru. Jeśli dbasz o linię, lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny, a także świeże lub mrożone owoce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by oprószyć je cukrem pudrem albo cynamonem.
  • Jeśli chcesz dodatkowo odchudzić te „piegowate placuszki” zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą i użyj erytrytolu, zamiast zwykłego białego cukru.

Czytaj też:
Przepis na racuchy Anny Lewandowskiej jest genialny. Kluczowy jest jeden składnik
Czytaj też:
Te racuchy smakują na szóstkę z plusem. Charakteru dodaje im nietypowy składnik

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl