Szybki, ale skuteczny – bo pyszny i zdrowy – pomysł na obiad to bardziej dietetyczna i zdrowa odsłona klasycznych pierogów leniwych. Jak je przygotować? Wypróbuj przepis polecany przez dietetyczkę!
Przepis na pełnoziarniste pierogi leniwe
Składniki na 2 porcje:
- 1 duże jajko
- 200 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (i odrobina mąki do posypania)
- szczypta cynamonu (może być, według uznania, trochę więcej niż szczypta)
- ksylitol lub cukier trzcinowy (opcjonalnie)
- łyżeczka masła (opcjonalnie jako dodatek)
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg i żółtko. Następnie dodaj do tej mieszanki mąkę, cynamon i (opcjonalnie) ksylitol lub cukier trzcinowy. W następnym kroku ubij na sztywną pianę białko i wymieszaj je dokładnie z resztą ciasta. Tak, by masa delikatnie się kleiła. Wysyp mąką blat i przygotuj na nim rulon z ciasta o średnicy od nakrętki od butelki z kefirem.
Delikatnie spłaszcz ciasto i pokrój na grube plastry. Gotuj je we wrzątku przez 2-3 minuty do momentu wypłynięcia. Gotowe leniwe możesz posmarować odrobiną masła i podawać ze surówką.
instagramCzytaj też:
Puszyste pancakes na weekendowe śniadanie – przepis Magdy Gessler