Pełnoziarniste pierogi leniwe: wypróbuj ten przepis!

Pełnoziarniste pierogi leniwe: wypróbuj ten przepis!

Dodano: 
Leniwe
Leniwe Źródło: Shutterstock
Zofia Pomes to dietetyczka prowadząca na Instagramie profil Holistycznie Zdrowi. W jednym ze swoich postów podała przepis na leniwe pierogi pełnoziarniste.

Szybki, ale skuteczny – bo pyszny i zdrowy – pomysł na obiad to bardziej dietetyczna i zdrowa odsłona klasycznych pierogów leniwych. Jak je przygotować? Wypróbuj przepis polecany przez dietetyczkę!

Przepis na pełnoziarniste pierogi leniwe

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duże jajko
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (i odrobina mąki do posypania)
  • szczypta cynamonu (może być, według uznania, trochę więcej niż szczypta)
  • ksylitol lub cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • łyżeczka masła (opcjonalnie jako dodatek)

Sposób przygotowania:

W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg i żółtko. Następnie dodaj do tej mieszanki mąkę, cynamon i (opcjonalnie) ksylitol lub cukier trzcinowy. W następnym kroku ubij na sztywną pianę białko i wymieszaj je dokładnie z resztą ciasta. Tak, by masa delikatnie się kleiła. Wysyp mąką blat i przygotuj na nim rulon z ciasta o średnicy od nakrętki od butelki z kefirem.

Delikatnie spłaszcz ciasto i pokrój na grube plastry. Gotuj je we wrzątku przez 2-3 minuty do momentu wypłynięcia. Gotowe leniwe możesz posmarować odrobiną masła i podawać ze surówką.

instagramCzytaj też:
Puszyste pancakes na weekendowe śniadanie – przepis Magdy Gessler

Źródło: Instagram / Holistycznie Zdrowi