Koktajle wydają się banalnie proste – wystarczy wrzucić owoce i warzywa, które mamy w domu, dodać wody i gotowe. Metodą prób i błędów z czasem dojdzie się do tego, jakie smaki pasują w połączeniu, a których lepiej razem nie zestawiać. Ponadto w sieci nie brakuje przepisów na różnorodne koktajle: odchudzające, proteinowe, dodające energii... Każdy znajdzie coś dla siebie.
Trzeba jednak pamiętać, że choć smoothie są prawdziwą bombą witaminową, ich niewłaściwe przyrządzanie może w dalszej perspektywie mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, np. sprzyjać tyciu lub podnosić poziom cukru we krwi. Dlatego też każdy miłośnik koktajli powinien wiedzieć, jak sprawić, by koktajl był zdrowszy.
4 sposoby na zdrowsze koktajle
-
Ostrożnie z owocami. Owszem, są zdrowe, jednak nie można ich jeść w nieograniczonych ilościach. Eksperci zalecają, by jeść 5 porcji warzyw i owoców, jednak powinna to być przewaga tych pierwszych. Należy również rozważyć dodanie do koktajlu większej liczby zielonych warzyw, takich jak szpinak, zielenie buraków, jarmuż i inna zielenina. Nie tylko są bogate w składniki odżywcze, ale także mają minimalny wpływ na poziom glukozy we krwi. Natomiast owoce, szczególnie te o wysokim indeksie glikemicznym, mogą powodować przyrost tkanki tłuszczowej i wzrost cukru we krwi.
-
Odpowiednie mleko. Lepiej zrezygnować z pełnotłustego mleka, a wybrać to o niskiej zawartości tłuszczu. Można również całkowicie zrezygnować z mleka i wybrać kefir naturalny lub maślankę. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa. Osoby nietolerujące laktozy mogą zamiast tego zdecydować się na mleko migdałowe lub sojowe. Należy jednak sprawdzić etykiety i wybrać produkt niesłodzony. Niektóre odmiany mleka mogą roślinnego być podstępnie obciążone dodatkiem cukru.
-
Pilnuj objętości. Bywa, że jedna butelka (jeśli posiadamy blender butelkowy) pomieści aż 600 ml koktajlu. W zależności od tego, jakie produkty weźmiemy do naszego smoothie, może się okazać, że jedna porcja koktajlu będzie zawierała nawet 600-800 kalorii i więcej. Wystarczy dać pełnotłuste mleko, masło orzechowe, nasiona, kaloryczne owoce i inne dodatki, by kaloryczności smoothie drastycznie wzrosła. Trzeba brać to pod uwagę i albo przyrządzać zdrowe warianty, albo pić koktajl z umiarem.
-
Tajna broń. Dodaj do swojego koktajlu coś ekstra – może to być chlorella, spirulina, pyłek kwiatowy, młody jęczmień. Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki, by koktajl nabrał dodatkowej mocy przy niewielkiej kaloryczności.
Czytaj też:
Suplementy diety pomocne w zapobieganiu nowotworom