Naukowcy zidentyfikowali rodzaje błonnika, które selektywnie zwiększają liczebność pożytecznych drobnoustrojów, i wyśledzili bioaktywne składniki odpowiedzialne za ich działanie. Aby rozszyfrować, w jaki sposób bakterie jelitowe konkurują ze sobą o te składniki błonnika wynaleźli również rodzaj sztucznej cząsteczki żywności, która działa jak bioczujnik do monitorowania przetwarzania składników odżywczych w jelicie.
Czytaj też:
18 ekstra produktów, które pomogą ci schudnąć i są korzystne dla jelit
Pożyteczne działanie błonnika
Błonnik pokarmowy sprzyja zdrowiu, ale w przeciętnej diecie brakuje owoców o wysokiej zawartości błonnika, warzyw, pełnego ziarna i roślin strączkowych. Błonnik zawiera bardzo różnorodne i złożone kolekcje cząsteczek. Konkretne składniki różnych rodzajów błonnika, które są wykorzystywane przez bakterie jelitowe i przynoszą korzyści zdrowotne, nie są ogólnie znane.
Ponieważ ludzki genom posiada bardzo ograniczony arsenał genów rozkładających błonnik pokarmowy, a wiele gatunków bakterii jelitowych ma takie geny, ludzie są zależni od drobnoustrojów jelitowych w celu trawienia błonnika.
Aby dowiedzieć się, które rodzaje błonnika wpływają na pożyteczne bakterie w jelitach ludzkich oraz poznać charakter ich aktywnych składników, badacze zbadali 34 rodzaje błonnika. Lista zawierała rodzaje często odrzucane podczas produkcji żywności, takie jak skórki owoców i warzyw oraz łuski zbożowe.
Naukowcy rozpoczęli od zaaplikowania myszom hodowanym w sterylnych warunkach bakterii pozyskanych od zdrowego człowieka. Genomy tych bakterii sekwencjonowano w celu inwentaryzacji ich genów.
Wpływowi bakterii początkowo poddawano podstawową dietą ludzką bogatą w tłuszcze nasycone i niską zawartość błonnika. Następnie badacze sprawdzili 144 diety pochodne zawierające różne rodzaje i ilości suplementów błonnikowych. Monitorowali wpływ błonnika na poziomy bakterii, a także ekspresję białek kodowanych przez ich genomy.
Czytaj też:
5 warzyw, które można jeść na surowo, a niewiele osób to robi
Oddziaływania między bakteriami
Naukowcy odkryli interakcje między gatunkami bakteryjnymi jelit, które pomagają wyjaśnić wybiórczy wpływ błonnika na gatunki Bacteroides. Okazuje się, że niektóre Bacteroides bezpośrednio konkurują ze sobą, aby spożywać składniki błonnika pokarmowego, podczas gdy inne konkurują z odrębnymi szczepami. Zrozumienie tych zależności jest ważne dla opracowania żywności, która może być przetwarzana przez różne populacje drobnoustrojów, które żyją w jelitach.
Aby przeanalizować te zależności naukowcy stworzyli sztuczne cząsteczki żywności złożone z różnych, określonych komponentów. Zbiór różnych rodzajów cząsteczek wprowadzono jednocześnie do jelit różnych grup myszy, z celowym pominięciem jednego lub więcej rodzajów Bacteroides. Cząstki pokarmu odzyskano następnie po tym, jak przeszedł przez jelita zwierząt i zmierzono ilość polisacharydu pozostałego na powierzchniach cząstek.
Sztuczne cząsteczki żywności zawierające składniki odżywcze mogą być nie tylko wykorzystywane jako czujniki biologiczne do określania funkcji społeczności bakteryjnych u danej osoby, ale także mogą pomóc technologom żywności opracować metody produkcji bardziej odżywczych produktów spożywczych zawierających różne kombinacje prozdrowotnych składników bioaktywnego błonnika.
Czytaj też:
Bakterie jelitowe mogą mieć wpływ na siłę mięśni u osób starszych