W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i bardziej niestandardowe. Co należy zrobić z kapustą zanim zaczniemy je formować? – Kapustę trzeba kupić taką, jaką ma się garnki, żeby sprawić liście – wyjaśniła. Obejrzyj materiał wideo:
Jak zrobić idealne gołąbki?
Kiedy już mamy kapustę w rozmiarze odpowiadającym naszemu garnkowi, należy wyciąć z jej środka głąb i usunąć zewnętrze liście, jeśli nie są najładniejsze. Po podgotowaniu kapusty można z łatwością oddzielić pojedyncze liście. Jeśli główka kapusty ostygła i liście trudno odchodzą, należy ponownie umieścić kapustę we wrzątku. Pojedyncze liście oczyszczamy z twardych elementów, by lepiej się zawijały.
Farsz na klasyczne gołąbki składa się z mięsa, ryżu, pieprzu, soli i cebuli – to wszystko. Gołąbki należy zawijać tak jak krokiety.
Zawinięte, surowe gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Dzięki temu gołąbki nie będą podskakiwały i woda nie będzie bulgotać.
Dlaczego warto jeść kapustę?
Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:
Kapusta a układ odpornościowy
Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.
Kapusta a ciśnienie krwi
Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.
Kapusta a stany zapalne
Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.
Kapusta a krzepliwość krwi
Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.
Kiszona kapusta jako probiotyk
Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.
Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus