Kolorowe, kwaśne i bogate w składniki odżywcze buraki są wspaniałym dodatkiem do dań. Dlaczego warto je jeść nawet w zimę?
Buraki to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw korzeniowych na świecie. Zawierają związki lecznicze, które zapobiegają chorobom i utrzymują ciało w doskonałej formie. Poddane obróbce termicznej nie tracą swoich zdrowotnych właściwości.
Dlaczego warto spożywać buraki?
-
Buraki zawierają cenne minerały: potas i kwas foliowy, które promują zdrowie serca. Dodatkowo magnez, żelazo, fosfor, miedź, jod i wiele innych.
- Zawierają witaminy, które wzmacniają ściany naczyń włosowatych i zapobiegają pogorszeniu funkcji poznawczych.
- Buraki są pełne kobaltu, który pomaga bakteriom jelitowym w tworzeniu witaminy B12. Jest ona niezbędna do tworzenia nowych czerwonych krwinek.
- Buraki zawierają kwas foliowy, który rewitalizuje organizm, pomagając mu w tworzeniu nowych komórek.
- Zawarta w burakach betalina i inne związki pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.
- Zawierają betacyjaniny i inne przeciwutleniacze, które zapobiegają wzrostowi komórek rakowych.
- Polifenole i betalainy zawarte w burakach mają zdolność odwracania i zapobiegania uszkodzeniom oksydacyjnym.
- Wysoka zawartość błonnika w burakach poprawia trawienie i mikroflorę jelitową.
- Buraki zawierają dużo pektyny, która absorbuje metale ciężkie z organizmu, jednocześnie usuwając szkodliwe bakterie z przewodu pokarmowego.
Źródło: Daily Health Post