Fasolka szparagowa na zimno? Dodaj ją do letnich sałatek

Fasolka szparagowa na zimno? Dodaj ją do letnich sałatek

Dodano: 
Sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Fasolkę szparagową zwykle podajemy na ciepło z bułką tartą. Ale czy wiesz, że fasolka szparagowa doskonale smakuje na zimno jako bohaterka letnich sałatek? Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i zdrowe sałatki z fasolką szparagową.

Nie ma znaczenia, czy wolisz fasolkę żółtą, czy zieloną. Obie możesz wykorzystać (także w duecie) jako dodatek lub podstawę sałatek podawanych na zimno. Wystarczy ugotować fasolkę, ostudzić i już można robić sałatki.

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej?

Jeden z pomysłów na taką sałatkę podpowiadają organizatorzy kampanii „Moc Polskich Warzyw”. To ugotowana al dente fasolka, schłodzona, z dodatkiem pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek, octu balsamico i świeżej bazylii. Taką sałatkę można podać do grillowanych potraw lub jako samodzielne, lekkie danie.

Prostą sałatką z fasolki szparagowej zajadają się też nasi sąsiedzi z Niemiec. Ich wersja sałatki to fasolka szparagowa z odrobiną octu, oliwy, soli, pieprzu, z dodatkiem świeżej czerwonej cebuli pokrojonej w krążki i posiekanej natki pietruszki. Ale możliwości jest dużo więcej i warto tworzyć własne sałatkowe kompozycje z żółtą i zieloną fasolką. Do fasolki pasują słone i wyraziste sery, prażone nasiona, świeże zioła, pomidory, rzodkiewka, cebula, jajka czy grillowane mięso.

Dlaczego warto jeść fasolkę?

Niska kaloryczność fasolki szparagowej sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. 100 g tego warzywa to tylko 30-40 kalorii. Ze względu na dużą zawartość błonnika, fasolka przyspiesza przemianę materii, pomaga wyeliminować zaparcia i sprawia, że po jej zjedzeniu czujemy się syci. W fasolce znajdziemy też m.in. witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B. Fasolka zawiera też cenne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wyniszczającym działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się skóry. Fasolka jest bogata w białko, dlatego jest szczególnie polecana osobom, które są na dietach bezmięsnych.

Specjaliści kampanii "Moc Polskich Warzyw" zwracają uwagę nie tylko na korzyści związane ze smakiem i wartością odżywczą fasolki. Jak podkreślają –„wybierając polską fasolkę szparagową, wspierasz lokalne rolnictwo i cieszysz się mocą polskich warzyw!”

Czytaj też:
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach
Czytaj też:
Są jak siostry, a jednak się różnią. Którą fasolkę szparagową wybrać – zieloną czy żółtą?

Źródło: odzywianie.wprost.pl, Serwis Zdrowie PAP, Berliner Kurier
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl