Wolne rodniki nie tylko szkodzą naszej skórze, lecz także zwiększają ryzyko groźnych chorób. Bronią w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty. Substancje te odpowiadają za hamowanie reakcji utleniania. W związku z tym pomagają zapobiegać chorobom i opóźniają proces starzenia się. Antyoksydanty można obecnie znaleźć w wielu kosmetykach. Jednak najlepiej dostarczać je wraz z pożywieniem. Naukowcy opracowali skalę ORAC, która mierzy ich poziom w danych produktach. Gdzie jest ich szczególnie dużo?
Antyoksydanty w jeżynach
Wiele przeciwutleniaczy to związki roślinne zwane polifenolami. Znajdują się głównie w ciemnych owocach i warzywach, mających purpurowy odcień. Jeżyny czerpią również moc antyoksydacyjną z witaminy C, nie mówiąc już o tym, że jedna filiżanka zawiera 7 gramów błonnika, co oznacza, że jest owocem wyjątkowo zdrowym.
Antyoksydanty w żurawinie
Żurawina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości w kwestii profilaktyki zdrowia układu moczowego. Zawiera bowiem unikalną formę przeciwutleniacza, zwanego proantocyjanidyną, który zapobiega przyleganiu bakterii E. coli i innych bakterii do ścianek pęcherza moczowego.
Antyoksydanty w truskawkach
Truskawki są pełne witaminy C i innych przyjaznych dla skóry przeciwutleniaczy, które pomagają cerze odzyskać zdrowie po uszkodzeniach spowodowanych promieniami UV i zanieczyszczeniami. Zawierają również kwas foliowy, witaminę B, która pomaga chronić serce.
Antyoksydanty w ciemnej czekoladzie
Ciemna czekolada jest pełna przeciwutleniaczy, zwanych flawonolami, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy.
Antyoksydanty w wiśniach
Przeciwutleniacze, znajdujące się w wiśniach, nazywają się antocyjany. Występują także w jagodach i zmniejszają stan zapalny, pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Wiśnie zawierają dodatkowo melatoninę, która może pomóc regulować cykl snu.
Antyoksydanty w szpinaku
Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze i ma wyjątkowo mało kalorii. Jest także doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny, dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Antyoksydanty znajdują się także w wielu innych, wartościowych warzywach i owocach. Chcąc skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, warto wprowadzić do codziennej diety również orzechy włoskie, fasolę i maliny.
Czytaj też:
Wyrzucasz fusy z kawy? Wykorzystaj je ponownie! Oto 10 sposobów