Warszawiacy doskonale znają taką wersję śledzi. Tę przekąskę zjesz nawet na diecie

Warszawiacy doskonale znają taką wersję śledzi. Tę przekąskę zjesz nawet na diecie

Dodano: 
Śledzie po warszawsku
Śledzie po warszawsku Źródło: Shutterstock / Shaiith
Śledzie po warszawsku są lekkie i bardzo zdrowe. Robię je w kilka chwil i zajadam ze smakiem. Są znakomite, a kalorii mają niewiele.

Śledzie nie są drogie i zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Warszawski przysmak jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. By go zrobić, wystarczą ci zaledwie trzy produkty. Tak wspaniałej przekąski rybnej dawno nie jadłam i zdecydowanie polecam się na nią skusić. Gwarantuję, że jeszcze nie raz wrócisz. I do śledzia, i do tego przepisu.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie są bardzo cennym składnikiem diety. Atlantycka ryba zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko zawału serca. W mięsie morskiego zwierzęcia znajdziemy też sporo białka — budulca wszystkich komórek organizmu ludzkiego — oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Śledź to także dobre źródło jodu, więc jeśli go lubisz, nie odmawiaj go sobie, wierząc w mity o akumulowaniu rtęci przez tę rybę. Korzyść z dostarczenia pierwiastka wpływającego na pracę tarczycy będzie większa niż bardzo małe ryzyko spożycia szkodliwej ilości ciekłego metalu. Badania potwierdziły, że jest to jedna z bezpieczniejszych pod tym względem ryb.

Jak zrobić warszawską przekąskę rybną?

Śledzie po warszawsku to nic innego jak ryba w oleju z dodatkiem musztardy. Przyrządzenie tej zdrowej przekąski będzie więc niemalże ekspresowe, o ile filety, których użyjesz, nie będą bardzo słone. Ja zawsze namaczam je wcześniej w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Zajmuje to kilka godzin i planując podanie śledzi, trzeba to uwzględnić. Reszta jednak idzie bardzo sprawnie.

Przepis: Śledzie po warszawsku

Prosta i pyszna przekąska, która zachwyci każdego amatora śledzi.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz. 15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg śledzi z solanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 musztardy stołowej

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe umieść w misce z zimną wodą. Mocz przez minimum 4 godziny, często wymieniając płyn.
  2. Robienie śledzi po warszawskuOdsolone filety śledziowe osusz, posmaruj musztardą. Każdy z nich zwiń w ciasny rulonik i zepnij wykałaczką. Przenieś do czystego słoika. Zalej olejem rzepakowym i zamknij naczynie. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Jak podawać śledzie po warszawsku?

Koreczki rybne z musztardą — bo tak można by też nazwać ten stołeczny przysmak — świetnie smakują w towarzystwie pieczywa i warzyw marynowanych np. papryki, ogórków konserwowych czy z grzybków z zalewy. Niektórzy wręcz zawijają je w kawałki ryby.

Możesz też podać je wraz z ziemniakami i ulubioną surówką jako postny obiad lub kolację. Rarytas raczej je się na zimno, ale możesz go delikatnie ogrzać na patelni przed zaserwowaniem.

Czytaj też:
W PRL-u sięgaliśmy po ten zestaw na piątkowy obiad. Moja rodzina wraca do niego z sentymentem
Czytaj też:
Znajoma powiedziała mi, jak „podkręcić” śledzie w śmietanie. Z tym dodatkiem smakują obłędnie

Źródło: smaki.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl