Surówka z przepisu Ewy Wachowicz to moje odkrycie. Sekretem genialnego smaku jest nietypowy dodatek

Dodano:
Surówka z marchewką i pomarańczą Źródło: Shutterstock / kochabamba
Czy wiecie, że zwykła marchewka może nabrać zupełnie nowego, egzotycznego smaku dzięki jednemu, niecodziennemu składnikowi? Zróbcie surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a wasze kubki smakowe oszaleją. 

Surówki to idealny dodatek do każdego posiłku. Są nie tylko pyszne, ale także niezwykle zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Chrupiąca marchewka, świeży ogórek czy kolorowa papryka to tylko niektóre z warzyw, które możecie wykorzystać do stworzenia szybkiej i pożywnej surówki. Są one też doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego warto sprawić, by surówki stały się one nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Ważne jest jednak, żeby takie surówki były naprawdę smaczne – wtedy z chęcią je zjemy.

Jak zrobić surówkę z przepisu Ewy Wachowicz?

Ewa Wachowicz w swoim przepisie zaprezentowała świetne, ale dość niecodzienne połączenie. Specjalistka kulinarna zmieszała marchewkę z pomarańczą. Słodka marchewka zyskuje dzięki pomarańczy orzeźwiającej, lekko kwaskowej nuty. To połączenie sprawia, że smak surówki staje się dużo ciekawszy. Cytrusy, nie tylko pomarańcze, doskonale komponują się z tym słodkim warzywem. Ewa Wachowicz stawia też na chrupiący dodatek w postaci pestek dyni.

Przepis: Surówka z marchewki Ewy Wachowicz

Surówka z tego przepisu to prawdziwy majstersztyk, koniecznie musicie ją przygotować

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 marchewki
  • słodka pomarańcza
  • 2 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówNajpierw obierzcie pomarańcze i pokrójcie ją w drobną kostkę, następnie obierzcie marchewki i zetrzyjcie je na tarce. Na suchej patelni uprażcie pestki dyni.
  2. Mieszanie składnikówWszystkie składniki wymieszajcie w misce, następnie skropcie oliwą i doprawcie solą oraz pieprzem.

Dodatkowo połączenie marchewki i pomarańczy to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, co jest niezwykle istotne w okresie jesienno-zimowym.

Inne pomysły na surówkę z marchewki

Surówka z marchewki to klasyczny dodatek do różnych dań, który można przygotować na wiele sposobów. Najprostsza wersja to połączenie startej marchewki z jabłkiem, majonezem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i przyprawami. Możecie jednak puścić wodze fantazji i eksperymentować z różnymi smakami. Spróbujcie dodać do surówki ananasa, orzechy nerkowca i sos sojowy, aby nadać jej egzotycznego charakteru. Możecie też przyrządzić surówkę z marchewki z soczewicą. Wspaniale smakuje również z dodatkiem płatków migdałów i miodu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...