-
Czy za tycie zawsze odpowiada nadmierna ilość kalorii w diecie? Niekoniecznie
Niekoniecznie. Choć najczęściej osoby z nadwagą i otyłością rzeczywiście za dużo jedzą i za mało się ruszają, to jednak warto wiedzieć, że są pewne choroby, których efektem lub objawem jest przybieranie na wadze, i to pomimo stosowania...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm. Czy warto ją stosować?
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
ProduktyŻywienie -
Dieta tuńczykowa – czy jest bezpieczna i pomaga w odchudzaniu?
Coraz większa ilość diet odchudzających sprawia, że można się pogubić. A schudnąć czasem trzeba. Czy dieta tuńczykowa pozwoli na to w bezpieczny sposób?
OdchudzanieŻywienie -
Zbyt mało węglowodanów w diecie skraca życie?
To FAKT! W ostatnich latach popularność zyskały diety niskowęglowodanowe. Faktycznie, pozwalają schudnąć, ale ceną może okazać się nowotwór lub choroby układu krążenia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?
Uwielbiają je prawie wszyscy, jednak narosło wokół nich sporo mitów. Czy przez to, że są zimne, naprawdę odchudzają i możemy jeść je bez ograniczeń? Czy warto przygotowywać je samemu, czy może pokusić się o zakup w sklepie? Obalamy mity...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie Wideo -
Badanie moczu ujawnia jakość twojej diety i jej dopasowanie do twojego organizmu
Naukowcy ukończyli zakrojone na szeroką skalę testy nowego typu pięciominutowego testu moczu, który mierzy zdrowie diety danej osoby i wytwarza unikatowy „odcisk palca” moczu.
-
Dieta resetująca ciało – czy pozwala schudnąć?
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jak schudnąć? Odpowiedzią może być dieta resetująca ciało. Na czym polega?
OdchudzanieŻywienie -
Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?
Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub...
Produkty Wideo -
Ciężka, przewlekła choroba? Jest ryzyko niedożywienia. A można go uniknąć
Niedożywienie w razie ciężkiej długotrwałej choroby oznacza, że opieka nad pacjentem staje się jeszcze trudniejsza: niedożywiony ma słabszą odporność, więc częściej zapada na infekcje, rany trudno się goją, pogarsza się współpraca z nim....
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
10 faktów o diecie przeciwzapalnej. Czy każdy może ją stosować?
Stany zapalne są powszechne i dotykają każdego. To znak, że organizm walczy z jakimś problemem. Istnieją specjalne diety przeciwko stanom zapalnym. Nie są one jednak obojętne dla zdrowia.
Żywienie Quiz -
Która sól jest najzdrowsza? Ile gramów dziennie można jej zjeść?
Kamienna, warzona, himalajska, hawajska – rodzajów soli jest wiele. Która jest najlepsza dla naszego zdrowia? W studiu „Dzień Dobry TVN” o właściwościach poszczególnych rodzajów soli opowiedziała dietetyk Urszula Somow. – Nie należy...
ProduktyŻywienie Wideo -
Naukowcy: Osoby, które przeżyły raka, przeceniają jakość swojej diety. Konsekwencje mogą być tragiczne
Badanie przeprowadzone przez George Mason University wykazało, że osoby, które przeżyły raka, szacują wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Wiedząc to, można podjąć interwencje dietetyczne, które zmniejszą ryzyko...
Produkty -
Najlepsze przepisy na dania z czereśni. Dlaczego warto po nie sięgać?
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował pyszne ciasto migdałowe z musem jogurtowym oraz letni chłodnik z czereśniami. Ile kalorii mają te popularne, sezonowe owoce?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Naukowcy wiedzą, dlaczego wegetarianie mają słabsze kości
Osoby będące na diecie roślinnej mają większe ryzyko złamań kości z powodu obniżonej gęstości mineralnej kości. Badacze postanowili zagłębić się w przyczyny, przez które wegetarianie mają niższą gęstość kości.
ProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Czy pektyna szkodzi zdrowiu? W jakich produktach występuje?
Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 2
Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak,...
ProduktySkładniki odżywcze -
10 oznak, że musisz zmienić dietę odchudzającą – i to szybko
Nierzadko zdarza się, że dieta, która działała idealnie, w pewnym momencie po prostu przestała dawać rezultaty. Jak rozpoznać, że nadszedł czas zmiany diety?
OdchudzanieŻywienie -
Czy post przerywany korzystnie wpływa na zdrowie jelit?
Przerywany post jest popularny z różnych powodów. Pomaga w utracie wagi, kontroli poziomu cukru we krwi i insuliny. Niektórzy twierdzą, że przerywany post może również pomóc lepiej się starzeć i żyć dłużej. Jak wpływa na jelita?
Żywienie -
Czy dieta ketogeniczna pomaga złagodzić przebieg menopauzy?
Dieta ketogeniczna jest dietą o wysokiej podaży tłuszczu i bardzo niskiej podaży węglowodanów. Taki model diety często jest zalecany w celu złagodzenia objawów menopauzy. Może jednak wiązać się z kilkoma efektami ubocznymi i nie jest...
Żywienie -
Ten przysmak ma dziś swoje święto! Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad
ushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić już w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez...
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Nadmiar soli w diecie sprzyja nie tylko nadciśnieniu. Może powodować problemy jelitowe
Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
ProduktySkładniki odżywcze