-
Puste kalorie w diecie dzieci i młodzieży. Zatrważający wynik badań
Nowe badanie dzieci i młodzieży wykazało, że ponad 25% spożywanych posiłków to tzw. puste kalorie – pochodzące z dodanych cukrów i tłuszczów stałych. Głównymi ich źródłami były napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, ciastka i ciasteczka,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?
Szczaw jest pełen ważnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, układu odpornościowego, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Sięgając po szczaw dostaniesz...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jedzenie tych produktów może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy
Nowa analiza ponad 200 000 osób wykazała, że spożywanie wysokiej jakości węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Produkty -
Semiwegetarianizm – kto może stosować taką dietę?
Semiwegetarianizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa oraz nabiału. Semiwegetarianizm nazywany bywa także dietą półwegańską i często stanowi etap przejściowy dla osób chcących całkowicie...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Dieta ketogeniczna a ból głowy – jak go leczyć?
Dieta wydaje się być skuteczna w odchudzaniu, ale wiele osób odczuwa nieprzyjemne skutki uboczne przy jej rozpoczęciu. Bóle głowy są jednym z najczęstszych objawów.
Żywienie -
Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Oto 7 czynników ryzyka, o których powinieneś pamiętać
Dieta ketogeniczna to dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu, powszechnie stosowana przy odchudzaniu. Ograniczanie węglowodanów i zwiększanie spożycia tłuszczu może prowadzić do ketozy. Jednak dieta niesie...
OdchudzanieŻywienie -
Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca
Zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta stanowią podstawę w prewencji wielu chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca. Norwescy naukowcy zbadali, który typ witaminy K (K1 i K2) zawartej w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Składniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Chcesz przejść na dietę bezglutenową? Sprawdź, ile o niej wiesz
Chcemy odżywiać się zdrowo, dlatego też wielu z nas chce spróbować diety bezglutenowej. Czy słusznie? Zweryfikuj swoją wiedzę na jej temat.
Składniki odżywczeŻywienie Quiz -
Dieta ciasteczkowa – skuteczny sposób na odchudzanie?
Dieta ciasteczkowa jest atrakcyjna dla osób, które chcą szybko schudnąć, jednocześnie ciesząc się słodkimi smakołykami. Istnieje już od ponad 40 lat i podobno pomaga zrzucić 5-7,8 kg w ciągu miesiąca.
OdchudzanieŻywienie -
Mocno przytyliśmy na kwarantannie. Diety pudełkowe wracają
Wygląda na to, że pofolgowaliśmy sobie podczas kwarantanny. Cateringi dietetyczne – częściej zwane dietami pudełkowymi – spadły o połowę, ale przekroczyły już poziom sprzed pandemii.
OdchudzanieProdukty -
Jak diety ketogenne zmieniają mikrobiom jelitowy u ludzi?
Diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe, ketogenne, które wzbudziły w ostatnich latach zainteresowanie opinii publicznej dzięki ich proponowanym korzyściom w zmniejszaniu stanu zapalnego oraz promowaniu utraty wagi i zdrowia serca,...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Gwiazda programu TTV przeszła ogromną metamorfozę. Kiedyś ważyła 106 kg
Gwiazda programu „Gogglebox. Przed telewizorem” Agnieszka Kotońska przeszła ogromną metamorfozę. Jeszcze trzy lata temu ważyła 106 kilogramów.
Odchudzanie Galeria -
Dieta bogata w nabiał związana z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia
Spożywanie co najmniej dwóch dziennych porcji nabiału wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia, a także z grupą czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zespół metaboliczny) – wynika z badań opublikowanych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Kapuśniak a odchudzanie. Czy zupa z kapusty pozwala zrzucić wagę?
Dieta kapuściana pozwala stracić wagę – to jest fakt. Ale na czym polega i jak długo trzeba jej przestrzegać? Czy jest skuteczna?
OdchudzanieŻywienie -
Nie daj się! 6 przyczyn przerywania diety
Jedynie z pozoru utrzymanie diety jest zadaniem łatwym. W praktyce dotrwanie do końca kaucji odchudzającej i utrzymanie jej efektów to często ogromne wyzwanie, które nie zawsze kończy się sukcesem. Co powoduje, że przerywamy stosowanie...
Odchudzanie -
Odchudzanie po trzydziestce. 5 obowiązkowych zasad
Odchudzanie po trzydziestce nie musi być ekstremalnie trudnym wyzwaniem. Choć spalanie tkanki tłuszczowej nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych zadań, to warto zawalczyć o zdrowie oraz lepszą przyszłość. Jak skutecznie...
Odchudzanie -
Kupiłaś za dużo drożdży? Tak możesz je wykorzystać
Wraz z początkiem epidemii koronawirusa w Polsce i związaną z tym koniecznością dostosowania się do obowiązujących zasad izolacji społecznej ze sklepów zaczęły znikać drożdże piekarskie. Wiele osób z obawy o to, że na sklepowych półkach...
ProduktySkładniki odżywcze -
Tobie też się przytyło? Sprawdź, jak schudnąć po pandemii
Domowa izolacja w czasie pandemii koronawirusa ograniczyła aktywność fizyczną i składania do częstego zaglądania do lodówki. Dietetyk Milena Nosek oraz trener personalny Krzysztof Kryj opowiedzieli o zdrowym odżywianiu i dbaniu o formę....
Odchudzanie Wideo -
Musisz się skupić? Nie jedz posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych
Tłuste jedzenie może wydawać się kuszącą opcją w tych niespokojnych czasach, ale nowe badania sugerują, że jedzenie tylko jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może utrudniać nam koncentrację – nie jest to dobra...
ProduktySkładniki odżywcze -
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych rad
W czasie domowej izolacji możemy w końcu zwrócić uwagę na to, jak się odżywiamy. „Jesteś tym, co jesz” głosi znane porzekadło. Podpowiadamy, w jaki sposób wprowadzić zmiany w codziennym menu i stylu życia.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieŻywienie Wideo -
Potrawy gotowane na parze nie muszą być bez smaku. Piotr Kucharski zdradza swoje triki
Gotowanie na parze, choć jest najzdrowszą formą przygotowywania potraw, nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Głównym zarzutem jest to, że dania wychodzą bez smaku. Czy to prawda? Jak gotować na parze, by zachwycić domowników?
ProduktyOdchudzanie Wideo