-
Jak pozbyć się „oponki”? Kilka prostych sposobów na płaski brzuch
Płaski brzuch kojarzy się z wyrzeczeniami, katorżniczą pracą podczas treningów i ścisłą dietą. Jak się jednak okazuje, aby pozbyć się "oponki", wystarczy pamiętać o kilku zasadach i regularnie stosować się do nich. Oto kilka prostych...
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Czy słyszeliście o tym trendzie żywieniowym? Locavore zyskuje na popularności
Jego główną cechą jest sięganie po produkty krajowe przyjazne dla środowiska. Przyczynia się do dbałości o zrównoważony rozwój planety i poprawę naszej kondycji. Bycie locavore to stosowanie diety opartej na sezonowych warzywach i...
ProduktyŻywienie Wideo -
Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko?
Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie tylko nadciśnienie. Dlaczego lepiej jest jeść mniej soli?
Nadmiar soli nie tylko podnosi ciśnienie i szkodzi układowi krążenia - niszczy organizm także na inne sposoby. Między innymi pojawiają się zaburzenia układu odpornościowego, rośnie ryzyko choroby Alzheimera czy cukrzycy, cierpi flora...
ProduktySkładniki odżywcze -
9 sposobów na ucięcie 100-300 kalorii każdego dnia
Aby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje energii, którą należy dostarczyć mu wraz z pożywieniem. Obecnie już blisko co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość, dlatego warto zadbać o to, by zmniejszyć nieco wartość energetyczną...
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienie -
Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Masz większe ryzyko depresji
W analizie danych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej 519 513 dorosłych w Wielkiej Brytanii z nadwagą lub otyłością w latach 2000–2016 i obserwowanych do 2019 r., częstość nowych przypadków depresji wynosiła 92 na 10 000 osób...
-
W te święta postaw się i nie przytyj!
Zasiadamy przy świątecznym stole z poczuciem, że znowu przegramy tę walkę. Odwieczną walkę o to kto ma rację w kwestii naszego żołądka i co jest ważniejsze, tradycja rodzinna czy my sami i nasze wybory..? Spokojnie, jedzenie w święta to...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Jak dieta może zmienić odczuwanie słodkiego smaku?
Naukowcy z University of Sydney odkryli podstawowe fakty na temat tego, jak percepcja słodkiego smaku jest dostosowywana do różnych diet. Chociaż od dawna wiadomo, że jedzenie może smakować inaczej na podstawie wcześniejszych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Sernik czy babka drożdżowa? Które ciasto ma więcej kalorii?
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez słodkości. Na naszych stołach najczęściej goszczą: sernik i babka drożdżowa. Które ciasto wybrać, gdy jesteśmy na diecie? Odpowiedź nie jest taka prosta...
Produkty -
Czy dieta jajeczna jest skuteczna?
Dieta jajeczna to dieta wysokobiałkowa o niskiej zawartości węglowodanów. Jest ponadto niskokaloryczna, dlatego też może pomóc w zrzuceniu nadmiaru kilogramów.
OdchudzanieŻywienie -
Większość diet odchudzających przestaje działać już po roku. Dlaczego?
Nowe badanie wykazało, że większość diet mimo że prowadzi do utraty wagi i obniżenia ciśnienia krwi, to te pożądane efekty znikają po roku. Dlaczego tak się dzieje?
OdchudzanieŻywienie -
Pandemia COVID-19 może zaostrzyć otyłość u dzieci
Naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym przewidują, że zamknięcie szkół z powodu pandemii COVID-19 zaostrzy epidemię otyłości wśród dzieci w Stanach Zjednoczonych. Podobne zjawisko może wystąpić także w Polsce.
OdchudzanieProdukty -
Chcesz mieć zdrowe jelita? Zastosuj tę dietę
Jelita to centrum zdrowotne organizmu. Co zrobić, żeby one same były zdrowe? Spożywać odpowiednie produkty. Jakie to są? Odpowiedź brzmi: roślinne.
Żywienie -
Dieta na kwarantannie? Dietetyczka: Grozi emocjonalnym i fizycznym fiaskiem
Aktywność fizyczna ograniczona do ćwiczeń wykonywanych w czterech ścianach, stres, możliwość spożywania posiłków o każdej porze dnia i nocy sprawiają, że wielu z nas powodowaną koronawirusem kwarantannę zakończy z kilkoma kilogramami na...
ŻywienieOdchudzaniePaulina Socha-Jakubowska
-
Koronawirus. Naukowcy: Ta dieta może pomóc kontrolować astmę
Dieta roślinna może pomóc w zapobieganiu astmie i zarządzaniu nią, podczas gdy produkty mleczne i produkty o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko, zgodnie z nową recenzją opublikowaną w Nutrition Reviews.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
30 minut dziennie
Nie możemy chodzić na siłownię, ale to nie oznacza, że kolejne dni czy tygodnie mamy spędzić bez aktywności fizycznej – mówi Daniel Qczaj, trener motywator. Radzi, jak ćwiczyć między kuchnią a salonem.
Paulina Socha-Jakubowska
-
To nie jest czas na wyrzuty sumienia
Rozpoczynanie diety w czasie kwarantanny to kiepski pomysł. Grozi emocjonalnym i fizycznym fiaskiem. Ale dręczenie się wyrzutami sumienia też nie ma sensu – mówi Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczePaulina Socha-Jakubowska
-
Epidemia uczy pokory
Zaostrzyliśmy procedury bezpieczeństwa, podzieliliśmy pracowników na dwa niezależne zespoły – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Magdalena Gryn
-
Fuczki na czas kryzysu
W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki.
ŻywienieProduktyElżbieta Tomczyk-Miczka
-
Dieta w gorączce – co jeść, by lepiej się czuć?
Gorączka jest jednym z pierwszych objawów wielu chorób. Pojawia się przy infekcjach sezonowych, chorobach wieku dziecięcego, chorobach powodowanych przez bakterie, pierwotniaki i pasożyty, a także infekcjach i chorobach...
ProduktySkładniki odżywcze