-
Poziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związek
Według najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
W dzieciństwie miałeś nadwagę? Powinieneś teraz zrobić komplet badań
Związek między otyłością w dzieciństwie a zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej i cukrzycy typu 2 jest spowodowany utrzymującą się nadwagą u osób dorosłych, wynika z nowych badań University of Bristol.
Odchudzanie -
Czy zielona herbata sprzyja odchudzaniu? Nowe badania
Powszechnie wiadomo, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Chętnie sięgają po nią także osoby, będące na diecie redukcyjnej. Czy faktycznie pomaga schudnąć?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy dieta i suplementy przyspieszają opalanie?
Z dnia na dzień mamy coraz więcej słońca, a ponieważ sezon bikini zbliża się wielkimi krokami, niektórzy z nas już myślą o opalaniu. Czy da się je przyspieszyć? Jak bezpiecznie wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Dziś Międzynarodowy Dzień bez Diety! Zrób chociaż błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej
Diety śnią ci się po nocach? Najwyraźniej już zdominowały całe twoje życie. Pamiętaj, że dieta jest sposobem odżywiania – naszymi codziennymi wyborami. By dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i odżywcza.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czy syropy na odporność działają? Lekarz Łukasz Durajski odpowiada
Dotychczas preparaty na odporność cieszyły się największą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Jednak pandemia koronawirusa i ponowne otwarcie przedszkoli i żłobków sprawia, że rodzice szukać skutecznych sposobów na wzmocnienie...
Produkty Wideo -
Ciągle sięgasz po słodycze? To może być niedobór chromu
Słodycze, dania gotowe, a także białe pieczywo to tylko niektóre produkty, które przyczyniają się do powstawania niedoborów chromu w organizmie. Dlatego, jeśli odczuwasz wzmożony apetyt na słodycze, ogólne zmęczenie, a także miewasz bóle...
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanie -
Kasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać?
Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieŻywienie -
Chcesz schudnąć bez wyrzeczeń? 8 produktów, które na długo eliminują głód
Aby odchudzanie było skuteczne, pomocne jest wdrożenie do jadłospisu produktów, które na długo eliminują uczucie głodu. Przy tym należy pamiętać, by posiłki spożywać regularnie, właściwie zoptymalizować ich kaloryczność i być aktywnym...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Zidentyfikowano związek między selenem w diecie a rozwojem choroby COVID-19
Publikując swoje odkrycia w American Journal of Clinical Nutrition, badacze wykorzystujący dane (do 18 lutego) zbadali możliwe powiązania między poziomem selenu w organizmie a wskaźnikami wyleczeń lub zgonów osób z wirusem COVID-19 w...
ProduktySkładniki odżywcze -
Odporność organizmu a odżywianie. Co musisz wiedzieć?
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowe jelita to zdrowszy mózg? Czy też zdrowy mózg to zdrowsze jelita?
Powstaje coraz więcej badań na temat zjawiska, które określa się osią jelita-mózg. Okazuje się, że istnieje związek między stanem jelit a stanem mózgu. Sprawdzane są hipotezy, czy to, jak funkcjonują jelita, ma wpływ na rozwój zaburzeń...
ŻywienieProdukty -
Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny
Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Ten podstawowy błąd sprawia, że post przerywany nie działa
Nowe badania pokazują, że jedzenie śniadania i unikanie nocnych przekąsek jest najlepszą techniką spalania tłuszczu i utraty wagi.
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?
Słodkie jedzenie jest jeszcze słodsze, gdy pijesz kawę. Wskazują na to wyniki badań Uniwersytetu w Aarhus. Analizy zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie naukowym Foods. I wbrew pozorom jest to bardzo dobra wiadomość szczególnie dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić?
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i dzięki temu uniemożliwiają powstawanie wielu chorób, w tym także nowotworów. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa, dlatego specjaliści zalecają wdrożenie ich do codziennej diety. Czy jednak...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak poprawić działanie układu pokarmowego? Oto produkty, które wspomagają trawienie
Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane są przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy i minerały. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jak pozbyć się „oponki”? Kilka prostych sposobów na płaski brzuch
Płaski brzuch kojarzy się z wyrzeczeniami, katorżniczą pracą podczas treningów i ścisłą dietą. Jak się jednak okazuje, aby pozbyć się "oponki", wystarczy pamiętać o kilku zasadach i regularnie stosować się do nich. Oto kilka prostych...
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Czy słyszeliście o tym trendzie żywieniowym? Locavore zyskuje na popularności
Jego główną cechą jest sięganie po produkty krajowe przyjazne dla środowiska. Przyczynia się do dbałości o zrównoważony rozwój planety i poprawę naszej kondycji. Bycie locavore to stosowanie diety opartej na sezonowych warzywach i...
ProduktyŻywienie Wideo -
Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko?
Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie tylko nadciśnienie. Dlaczego lepiej jest jeść mniej soli?
Nadmiar soli nie tylko podnosi ciśnienie i szkodzi układowi krążenia - niszczy organizm także na inne sposoby. Między innymi pojawiają się zaburzenia układu odpornościowego, rośnie ryzyko choroby Alzheimera czy cukrzycy, cierpi flora...
ProduktySkładniki odżywcze