-
Jak jeść, to najlepiej smacznie
Podczas spożywania pokarmów bardzo ważną rolę odgrywają przyjemne doznania sensoryczne. Wpływają bowiem korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie - pisze portal fit.pl.
-
Warto jeść zupę
Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
-
Niskokaloryczna dieta pokona cukrzycę? Jest szansa
Drastyczne ograniczenie kalorii dostarczanych w ciągu dnia może cofać patologiczne zmiany towarzyszące cukrzycy typu II - wynika z badań brytyjskich naukowców, na których powołuje się portal fit.pl. Czy oznacza to, że niskokaloryczna...
-
Kawa czy herbata? Polak odpowiada: herbata
Kawa i herbata to chyba najczęściej spożywane i jednocześnie najzdrowsze "używki" świata. Polacy zaliczają się raczej do smakoszy herbaty. Na jednego Polaka przypada dziennie średnio półtorej filiżanki herbaty i pół filiżanki kawy.
-
Co je cukrzyk?
Coraz więcej Polaków zagrożonych jest cukrzycą otyłą, czyli tzw. cukrzycą typu II. Choroba rozwija się długo i bezobjawowo. Kiedy się ujawni - nie można jej wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.
-
Zdrowe jedzenie - zdrowa cera
Pielęgnacja skóry, włosów czy paznokci nie opiera się tylko na różnego rodzaju kosmetykach i zabiegach. Podstawą dobrego wyglądu i zachowania młodości są dobrze dobrane składniki odżywcze.
-
Nie odstawiaj węglowodanów!
Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów
-
A jednak lepiej posolić
Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
-
Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także...
-
Dzieci tyją. Ratujmy je
Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
-
Yin i Yang na talerzu
Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i...
-
Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka
Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też...
-
Przed czym obroni cię błonnik?
Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas...
-
Zamiast czekolady - truskawki
Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
-
Przyszła matko - jedz ryby
Naukowcy z Nationwide Children's Hospital wykazali, że kobiety, które są zagrożone przedwczesnym porodem powinny pamiętać, by w ich diecie znalazło się odpowiednio dużo ryb.
-
Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet...
-
Ośle mleko nadzieją dla alergików
Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
-
Lubisz jeść w samolocie? UE się o tym dowie
Parlament Europejski przygotowuje nową dyrektywę, która, według jej twórców, ma pomóc w walce z terroryzmem. Baza komputerowa będzie przechowywała szczegółowe dane z kim podróżujemy, jakie miejsca zajęliśmy w samolocie i... jakie...
-
Mądrzy ludzie popijają czekoladę winem
Dobroczynny wpływ czerwonego wina i ciemnej czekolady na myślenie udowodnili badacze z angielskiego Northumbria University. Najkorzystniejszy efekt przynosi przyjmowanie obu produktów jednocześnie.
-
Olej z krokosza na zdrowie
Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już...
-
BMI - czyli matematyka w służbie diety
BMI (ang. body mass index) to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych wskaźników masy ciała. Jego zaletę stanowi prostota obliczeń - wymagana jest jedynie znajomość wagi i wzrostu.