-
Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem
Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas...

-
Jajka zdrowsze od jabłek
Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram...

-
Jedz mniej mięsa, będziesz mieć zgrabną sylwetkę
Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.

-
Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków
Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.

-
Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową
Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy...

-
Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków
Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.

-
Uwaga! Kofeina może opóźnić ciążę
Spożywanie dużych ilości napojów z kofeiną może obniżać kobiecą płodność - wskazują badania amerykańskie. Dzieje się tak, gdyż kofeina zaburza transport komórek jajowych w jajowodach - wynika z artykułu na łamach pisma "British Journal...

-
Idziesz spać o 22? Nie jedz po 19
Ostatni posiłek danego dnia należy zjeść najpóźniej trzy godziny przed położeniem się spać. Jeśli zjemy go później - istnieje ryzyko, że zwiększy się nasz obwód w pasie. Wcześniejsza kolacja sprawi natomiast, że w czasie snu może...

-
Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.

-
Lubisz solić? Pamiętaj o potasie
O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of...

-
Suplementy popularne, choć nie wiadomo czemu
22 proc. Polaków zażywało przynajmniej jeden suplement diety, z czego 29 proc. badanych sięgało po niego przez co najmniej 12 miesięcy - wynika z badań przedstawionych podczas V Międzynarodowego Forum Suplementów Diety, które rozpoczęło...

-
Jak jeść, to najlepiej smacznie
Podczas spożywania pokarmów bardzo ważną rolę odgrywają przyjemne doznania sensoryczne. Wpływają bowiem korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie - pisze portal fit.pl.

-
Warto jeść zupę
Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.

-
Niskokaloryczna dieta pokona cukrzycę? Jest szansa
Drastyczne ograniczenie kalorii dostarczanych w ciągu dnia może cofać patologiczne zmiany towarzyszące cukrzycy typu II - wynika z badań brytyjskich naukowców, na których powołuje się portal fit.pl. Czy oznacza to, że niskokaloryczna...

-
Kawa czy herbata? Polak odpowiada: herbata
Kawa i herbata to chyba najczęściej spożywane i jednocześnie najzdrowsze "używki" świata. Polacy zaliczają się raczej do smakoszy herbaty. Na jednego Polaka przypada dziennie średnio półtorej filiżanki herbaty i pół filiżanki kawy.

-
Co je cukrzyk?
Coraz więcej Polaków zagrożonych jest cukrzycą otyłą, czyli tzw. cukrzycą typu II. Choroba rozwija się długo i bezobjawowo. Kiedy się ujawni - nie można jej wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.

-
Zdrowe jedzenie - zdrowa cera
Pielęgnacja skóry, włosów czy paznokci nie opiera się tylko na różnego rodzaju kosmetykach i zabiegach. Podstawą dobrego wyglądu i zachowania młodości są dobrze dobrane składniki odżywcze.

-
Nie odstawiaj węglowodanów!
Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów

-
A jednak lepiej posolić
Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.

-
Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także...

-
Dzieci tyją. Ratujmy je
Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
