-
Cukier kontra słodziki. Mity i fakty
Cukier obwiniany jest m.in. o wpływ na rozwój epidemii otyłości czy próchnicy, ale mające go zastąpić słodziki też nie mają dobrej prasy. Dlaczego? Na to i wiele innych pytań dotyczących słodzików odpowiada prof. Magdalena...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Ekspert: Chęć sięgania po kolejnego pączka jest uwarunkowana biologicznie
Nieodparta czasem chęć sięgania po kolejnego pączka – zwłaszcza w Tłusty Czwartek – jest uwarunkowana biologicznie. Odpowiada za to mechanizm układu nagrody w mózgu, który nagradza za to, co jest przystosowawczo korzystne dla organizmu,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Jak szybko spalić pączka? Cenne porady na Tłusty Czwartek
Tłusty czwartek już dziś i nie sposób odmówić sobie chociaż jednego pączka. Co więcej, rezygnacja z zakorzenionych w naszej kulturze słodkości, może skutkować pechem, przed czym przestrzegają nas stare, ludowe przesądy. W jaki sposób...
ProduktyOdchudzanie -
Które diety interesują nas najbardziej? Polska analiza
Internet stanowi ogromne źródło informacji na temat diety i zdrowego stylu życia. Obecnie możemy poznać, jakie są diety najpopularniejsze wśród użytkowników Google'a.
OdchudzanieMikołaj Kamiński
-
Czy dieta ketogeniczna może prowadzić do miażdżycy?
Czy jedzenie dużej ilości mięsa, sera i awokado może naprawdę pomóc schudnąć? I czy odbędzie się to kosztem zdrowia twojego serca, zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu?
Żywienie -
Ta dieta uzdrowi mikrobiom jelitowy i zapewni długie życie
Nowe badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska stosowana przez zaledwie jeden rok zmieniła mikrobiom osób starszych w sposób, który poprawił funkcjonowanie mózgu i przyczynił się do długowieczności.
Żywienie -
Dieta płynna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć. Czy pozwala schudnąć?
Dieta w pełni płynna oznacza, że dana osoba nie je stałych pokarmów i spożywa wyłącznie płyny, takie jak zupy, soki i koktajle. Czy pozwala schudnąć i jak wpływa na zdrowie?
OdchudzanieŻywienie -
Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur
Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" – warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Czym jest glutaminian sodu i czy należy się go bać?
Glutaminian sodu nie cieszy się dobrą sławą. Czy słusznie? A może jednak eksperci przesadzają i regularne spożywanie tego dodatku wcale nie szkodzi zdrowiu?
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieŻywienie Wideo -
Jak znajomi z Facebooka wpływają na nasze wybory żywieniowe?
Na nasze nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ preferencje żywieniowe naszych przyjaciół, w tym naszych znajomych online. Autorzy nowego badania uważają, że ich praca może być również wykorzystana do zachęcenia ludzi do jedzenia większej...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić idealną, włoską pizzę? Swój przepis zdradza Valerio Valle
W każdym mieście w Polsce możemy znaleźć pizzerię. Zjedzenie tego włoskiego przysmaku nie stanowi żadnego problemu. Otrzymamy do z dowodem do domu. Ale może lepiej przyrządzić pizzę samodzielnie? Sekretem jest idealne ciasto.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
3-dniowa dieta wojskowa – czy faktycznie działa?
Większość planów dietetycznych obiecuje świetne wyniki, od szybkiego odchudzenia do szybkiego spalania tłuszczu. Ograniczenia dotyczące jedzenia lub kalorii obiecują pomóc ci zmniejszyć rozmiar lub przyspieszyć metabolizm. 3-dniowa dieta...
Żywienie -
Sfermentowane produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko śmierci
Jednak badanie ma charakter obserwacyjny i istnieją pewne ograniczenia. Czy warto więc włączyć do swojej diety sfermentowane produkty sojowe?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić idealny krupnik? Swój sekret zdradza Andrzej Polan
W okresie jesienno-zimowym ciepłe, rozgrzewające i treściwe zupy cieszą się ogromną popularnością. Tylko dzieci jakoś niechętnie po nie sięgają. Jak zrobić idealny krupnik, który z przyjemnością zjedzą także maluchy? Swój przepis...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Choroba onkologiczna i niedożywienie – śmiertelny duet
To bardzo ważne: aż 40 do 80 proc. chorych na raka może być niedożywionych. A to oznacza wielokrotnie większe ryzyko powikłań, gorsze znoszenie terapii, dłuższy powrót do zdrowia lub wręcz brak szans na wyleczenie. U niedożywionych...
-
Głód na diecie. Czy trzeba go czuć, żeby schudnąć?
Głód na diecie towarzyszy większości osób odchudzających się, nie oznacza to jednak, że musi być nieodłączną częścią każdej diety. Co więcej, wcale nie trzeba odczuwać głodu, aby szybko i efektywnie chudnąć – wprost przeciwnie –...
OdchudzanieŻywienie -
Redukuj masę, nie mięśnie. Która dieta to umożliwi?
Niezależnie od tego, czy mieszkasz na siłowni, czy na kanale fitness na YouTube, prawdopodobnie słyszałeś kiedyś, że sześciopak robi się w kuchni. Wyjdź zatem ze swojego komfortowego pokoiku i ugotuj coś na redukcję.
Żywienie -
Interwencje dietetyczne mogą spowolnić początek chorób zapalnych i autoimmunologicznych
Choroby zapalne i autoimmunologiczne wciąż kryją wiele tajemnic. Dziś naukowcy wiedzą już, że sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w procesie rozwoju i postępu choroby. Kolejne badania rzucają nowe światło.
Produkty -
Jedz i chudnij
Jeśli 1 stycznia zaczęłaś się odchudzać, powinnaś już widzieć pierwsze efekty. Waga ani drgnęła, a może wręcz wzrosła? Czas zmienić taktykę.
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Dieta teksańskich strażaków. Sprawdź, czy jest dla ciebie
Dieta teksańskich strażaków (dieta TS) to kolejna kuracja odchudzająca, która ma zapewnić szybką redukcję zbędnych kilogramów oraz poprawę stanu zdrowia. Czy warto zdecydować się na jej stosowanie? Na czym polega dieta teksańskich...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki
Dieta przeciwzapalna nie jest jedynie sposobem na zredukowanie zbędnych kilogramów. Jest to przede wszystkim dieta prozdrowotna, która pozwala poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy...
ProduktySkładniki odżywcze