-
Większość diet odchudzających przestaje działać już po roku. Dlaczego?
Nowe badanie wykazało, że większość diet mimo że prowadzi do utraty wagi i obniżenia ciśnienia krwi, to te pożądane efekty znikają po roku. Dlaczego tak się dzieje?
OdchudzanieŻywienie -
Pandemia COVID-19 może zaostrzyć otyłość u dzieci
Naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym przewidują, że zamknięcie szkół z powodu pandemii COVID-19 zaostrzy epidemię otyłości wśród dzieci w Stanach Zjednoczonych. Podobne zjawisko może wystąpić także w Polsce.
OdchudzanieProdukty -
Chcesz mieć zdrowe jelita? Zastosuj tę dietę
Jelita to centrum zdrowotne organizmu. Co zrobić, żeby one same były zdrowe? Spożywać odpowiednie produkty. Jakie to są? Odpowiedź brzmi: roślinne.
Żywienie -
Dieta na kwarantannie? Dietetyczka: Grozi emocjonalnym i fizycznym fiaskiem
Aktywność fizyczna ograniczona do ćwiczeń wykonywanych w czterech ścianach, stres, możliwość spożywania posiłków o każdej porze dnia i nocy sprawiają, że wielu z nas powodowaną koronawirusem kwarantannę zakończy z kilkoma kilogramami na...
ŻywienieOdchudzaniePaulina Socha-Jakubowska
-
Koronawirus. Naukowcy: Ta dieta może pomóc kontrolować astmę
Dieta roślinna może pomóc w zapobieganiu astmie i zarządzaniu nią, podczas gdy produkty mleczne i produkty o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko, zgodnie z nową recenzją opublikowaną w Nutrition Reviews.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
30 minut dziennie
Nie możemy chodzić na siłownię, ale to nie oznacza, że kolejne dni czy tygodnie mamy spędzić bez aktywności fizycznej – mówi Daniel Qczaj, trener motywator. Radzi, jak ćwiczyć między kuchnią a salonem.
Paulina Socha-Jakubowska
-
To nie jest czas na wyrzuty sumienia
Rozpoczynanie diety w czasie kwarantanny to kiepski pomysł. Grozi emocjonalnym i fizycznym fiaskiem. Ale dręczenie się wyrzutami sumienia też nie ma sensu – mówi Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczePaulina Socha-Jakubowska
-
Epidemia uczy pokory
Zaostrzyliśmy procedury bezpieczeństwa, podzieliliśmy pracowników na dwa niezależne zespoły – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Magdalena Gryn
-
Fuczki na czas kryzysu
W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki.
ŻywienieProduktyElżbieta Tomczyk-Miczka
-
Dieta w gorączce – co jeść, by lepiej się czuć?
Gorączka jest jednym z pierwszych objawów wielu chorób. Pojawia się przy infekcjach sezonowych, chorobach wieku dziecięcego, chorobach powodowanych przez bakterie, pierwotniaki i pasożyty, a także infekcjach i chorobach...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dieta jajeczna z kliniki Mayo – na czym polega?
Dieta kliniki Mayo stała się hitem wśród osób, które poszukują sposobu na szybkie odchudzanie, jednak to, że została opracowana przez pracowników kliniki, która zajmuje się leczeniem otyłości, nie musi oznaczać, że jest dobra dla...
Odchudzanie -
Jak skutecznie schudnąć w czasie kwarantanny?
Odchudzanie w czasie kwarantanny nie musi być trudne. Choć siedząc w domu, nie mamy wielu okazji do aktywności, to nie musimy całkowicie poddawać się lenistwu. Kwarantanna może sprzyjać odchudzaniu, jednak trzeba wiedzieć, w jaki sposób...
OdchudzanieŻywienie -
Jak uchronić się przed przejedzeniem? Oto wskazówki!
Zdrowa dieta to podstawa. Należy pamiętać o odpowiedniej ilości posiłków i ich zbilansowaniu. To, że posiłki są zdrowe nie oznacza, że możemy się nimi objadać! Jak uchronić się przed przejedzeniem? Oto wskazówki!
Odchudzanie Wideo -
Dieta bogata w sól osłabia antybakteryjną obronę immunologiczną
U myszy karmionych dietą o wysokiej zawartości soli stwierdzono znacznie poważniejsze infekcje bakteryjne. Ludzcy ochotnicy, którzy spożywali dodatkowo sześć gramów soli dziennie, również wykazywali wyraźne niedobory odporności. Ta ilość...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego diety nie działają? Odpowiada lekarz
Dieta nie jest synonimem odchudzania, choć większość z nas tak uważa. Gdy chcemy schudnąć, przechodzimy na dietę, tymczasem zdecydowanie lepiej byłoby po prostu zacząć zdrowo się odżywiać.
OdchudzanieŻywienie Wideo -
Czy dieta wegetariańska może zapobiec udarowi mózgu?
W niedawno opublikowanym badaniu naukowcy z Tajwanu doszli do wniosku, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może obniżyć ryzyko udaru u danej osoby.
Żywienie -
Jak nie przytyć podczas przymusowego siedzenia w domu?
Jak nie przytyć w czasie narodowej kwarantanny? Oto kilka sposobów na to, aby nie porzucać zdrowego trybu życia podczas przymusowego siedzenia w domu.
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Kuchenne rekonstrukcje
Ser koryciński domowej roboty, z własnoręcznie upieczonym chlebem na zakwasie albo szynką pozbawioną polepszaczy. Polacy zgłębiają tajniki domowej produkcji kulinarnych dóbr, bo mają dosyć chemicznego posmaku produktów z supermarketów....
Paulina Socha-Jakubowska
-
Czas na wiosenny detoks. Jak oczyścić organizm z toksyn?
Dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny! Czas na wiosenny detoks. Jak oczyścić organizm z toksyn? Najpopularniejsze metody detoksykacyjne to dieta owocowa-warzywna, aktywność fizyczna, kuracje ziołowe. Co wybierzesz?
Żywienie Wideo -
Dieta wysokobłonnikowa wydłuża życie diabetyków
Spożywanie produktów z dużą ilością błonnika jest promowane jako element zdrowego żywienia. Zespół badaczy z Nowej Zelandii przestudiował wpływ diety wysokobłonnikowej na metabolizm oraz stan zdrowia u osób z cukrzycą i stanem...
ProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Wędliny w zgodzie z naturą
Z najwyższej jakości gatunków mięsa, bez glutaminianów, fosforanów, barwników, laktozy, a nawet glutenu. Nove proponuje naprawdę zdrowe wędliny z linii „Natura”.
ŻywienieProdukty