• Idziesz spać o 22? Nie jedz po 19
    Ostatni posiłek danego dnia należy zjeść najpóźniej trzy godziny przed położeniem się spać. Jeśli zjemy go później - istnieje ryzyko, że zwiększy się nasz obwód w pasie. Wcześniejsza kolacja sprawi natomiast, że w czasie snu może...
    Miniatura: Idziesz spać o 22? Nie jedz po 19
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol
    Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
    Miniatura: Większość Polaków nie wie, jaki ma...
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie
    O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of...
    Miniatura: Lubisz solić? Pamiętaj o potasie
  • Suplementy popularne, choć nie wiadomo czemu
    22 proc. Polaków zażywało przynajmniej jeden suplement diety, z czego 29 proc. badanych sięgało po niego przez co najmniej 12 miesięcy - wynika z badań przedstawionych podczas V Międzynarodowego Forum Suplementów Diety, które rozpoczęło...
    Miniatura: Suplementy popularne, choć nie wiadomo czemu
  • Jak jeść, to najlepiej smacznie
    Podczas spożywania pokarmów bardzo ważną rolę odgrywają przyjemne doznania sensoryczne. Wpływają bowiem korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie - pisze portal fit.pl.
    Miniatura: Jak jeść, to najlepiej smacznie
  • Warto jeść zupę
    Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
    Miniatura: Warto jeść zupę
  • Niskokaloryczna dieta pokona cukrzycę? Jest szansa
    Drastyczne ograniczenie kalorii dostarczanych w ciągu dnia może cofać patologiczne zmiany towarzyszące cukrzycy typu II - wynika z badań brytyjskich naukowców, na których powołuje się portal fit.pl. Czy oznacza to, że niskokaloryczna...
    Miniatura: Niskokaloryczna dieta pokona cukrzycę?...
  • Kawa czy herbata? Polak odpowiada: herbata
    Kawa i herbata to chyba najczęściej spożywane i jednocześnie najzdrowsze "używki" świata. Polacy zaliczają się raczej do smakoszy herbaty. Na jednego Polaka przypada dziennie średnio półtorej filiżanki herbaty i pół filiżanki kawy.
    Miniatura: Kawa czy herbata? Polak odpowiada: herbata
  • Co je cukrzyk?
    Coraz więcej Polaków zagrożonych jest cukrzycą otyłą, czyli tzw. cukrzycą typu II. Choroba rozwija się długo i bezobjawowo. Kiedy się ujawni - nie można jej wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.
    Miniatura: Co je cukrzyk?
  • Zdrowe jedzenie - zdrowa cera
    Pielęgnacja skóry, włosów czy paznokci nie opiera się tylko na różnego rodzaju kosmetykach i zabiegach. Podstawą dobrego wyglądu i zachowania młodości są dobrze dobrane składniki odżywcze.
    Miniatura: Zdrowe jedzenie - zdrowa cera
  • Nie odstawiaj węglowodanów!
    Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów
    Miniatura: Nie odstawiaj węglowodanów!
  • A jednak lepiej posolić
    Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
    Miniatura: A jednak lepiej posolić
  • Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
    Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także...
    Miniatura: Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie
  • Dzieci tyją. Ratujmy je
    Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
    Miniatura: Dzieci tyją. Ratujmy je
  • Yin i Yang na talerzu
    Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i...
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka
    Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też...
    Miniatura: Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka
  • Przed czym obroni cię błonnik?
    Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas...
    Miniatura: Przed czym obroni cię błonnik?
  • Zamiast czekolady - truskawki
    Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
    Miniatura: Zamiast czekolady - truskawki
  • Przyszła matko - jedz ryby
    Naukowcy z Nationwide Children's Hospital wykazali, że kobiety, które są zagrożone przedwczesnym porodem powinny pamiętać, by w ich diecie znalazło się odpowiednio dużo ryb.
    Miniatura: Przyszła matko - jedz ryby
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
    Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet...
    Miniatura: Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
  • Ośle mleko nadzieją dla alergików
    Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
    Miniatura: Ośle mleko nadzieją dla alergików