-
Olej z krokosza na zdrowie
Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już...
-
BMI - czyli matematyka w służbie diety
BMI (ang. body mass index) to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych wskaźników masy ciała. Jego zaletę stanowi prostota obliczeń - wymagana jest jedynie znajomość wagi i wzrostu.
-
Co wolno jeść mamie?
Chcąc zajść w ciążę, przyszła mama powinna zapomnieć o restrykcyjnych dietach, ale też nie powinna „gromadzić” zapasów. Powinna natomiast zadbać o właściwą równowagę w organizmie.
-
Jedz mądrze
Zdrowa i zbilansowana dieta wymaga od nas przede wszystkim umiaru i zróżnicowania składających się na nią produktów. Skąd jednak czerpać wiedzę o tym, co jest potrzebne dla naszego organizmu i jednocześnie nie wiąże się z przyjęciem zbyt...
-
Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.