-
Dieta śródziemnomorska może zapobiegać depresji
Według hiszpańskich naukowców dieta śródziemnomorska, uważana za czynnik chroniący przed chorobami serca i rakiem, może pomóc w także zapobieganiu depresji.
-
Witamina B12 ważna dla umysłu
Niedobór witaminy B12 może spowodować śmierć dużej ilości komórek mózgu u starszych ludzi, prowadząc tym samym do rozmaitych zaburzeń czynności umysłowych - ostrzegają naukowcy.
-
Nastolatku - jedz owoce i warzywa. Unikniesz depresji
Dieta bogata w owoce i warzywa pomoże nastolatkom poradzić sobie z zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak depresja czy niepokój - twierdzą naukowcy.
-
Na nadciśnienie - ziemniak
Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla ziemniaków. Okazuje się, że już 6-8 ziemniaków zjadanych dwa razy dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia w ciągu 30 dni. Warunek jest jeden -...
-
Chcesz mieć zdrową wątrobę? Pij syrop klonowy
Czysty syrop klonowy pomaga regulować metabolizm glukozy, wpływa korzystnie na zdrowie cukrzyków i wspomaga funkcjonowanie wątroby - twierdzą naukowcy.
-
Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów
Nowe badania dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych jogurtów podczas ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę i katar sienny.
-
Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki
Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie...
-
Jak walczyć z wilczym głodem?
Każdy, kto chociaż raz się odchudzał doskonale zna to uczucie – straszny niepohamowany apetyt na wszystko, czego jeść nie można. Jak sobie poradzić z głodem, które jest jednym z najczęstszych powodów zaprzestania stosowania się do...
-
Sportowcu, uważaj na wołowinę
Meksykańscy sportowcy, którzy od połowy października będą startowali w Igrzyskach Panamerykańskich w Guadalajarze, otrzymali zakaz jedzenia popularnej potrawy - tacos z mięsa wołowego. W ich menu przez najbliższy miesiąc mają być...
-
Zajadasz stres? Rób to rozważnie
Co robisz, gdy się denerwujesz? Nerwowo krzątasz się po mieszkaniu, bębnisz palcami o stół, a może sięgasz po czekoladę, batony i cukierki? Zajadanie stresu jest coraz bardziej popularne.
-
Czy "biała śmierć" jest śmiercionośna?
Sól, biała mąka i cukier – te produkty są stałym składnikiem diety niemal każdego z nas. Sól jest doskonałym konserwantem żywności, biała mąka to źródło stosunkowo tanich w produkcji kalorii, a cukier - jak wiadomo -...
-
Uwaga na biszkopty - powodują raka
Szwedzcy naukowcy z Stockholm's Karolinska Institute odkryli, że regularne jedzenie biszkoptów, słodkich bułeczek i ciastek zwiększa ryzyko zachorowania na raka macicy aż o 42 procent! Uczeni uspokajają jednak, że nawet w przypadku...
-
Bill Clinton zmienił schabowego na fasolę
Bill Clinton, znany z wielkiego zamiłowanie do niezdrowego jedzenia, którego nie ukrywał nawet w czasach swojej prezydentury, radykalnie zmienił dietę i przeszedł na... weganizm.
-
Dbaj o serce - przyprawiaj jedzenie
Dzięki dodawaniu przypraw takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
-
Dieta może mieć wpływ na udany seks
Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.
-
Czekolada chroni przed... słońcem
Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Kanadyjskie media podały, że wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
-
Jesz hot dogi i szynkę? Grozi ci cukrzyca
Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Z badań wynika, że...
-
Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem
Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas...
-
Jajka zdrowsze od jabłek
Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram...
-
Jedz mniej mięsa, będziesz mieć zgrabną sylwetkę
Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców.
-
Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków
Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.