-
Zamiast czekolady - truskawki
Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
-
Przyszła matko - jedz ryby
Naukowcy z Nationwide Children's Hospital wykazali, że kobiety, które są zagrożone przedwczesnym porodem powinny pamiętać, by w ich diecie znalazło się odpowiednio dużo ryb.
-
Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko
Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet...
-
Ośle mleko nadzieją dla alergików
Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
-
Lubisz jeść w samolocie? UE się o tym dowie
Parlament Europejski przygotowuje nową dyrektywę, która, według jej twórców, ma pomóc w walce z terroryzmem. Baza komputerowa będzie przechowywała szczegółowe dane z kim podróżujemy, jakie miejsca zajęliśmy w samolocie i... jakie...
-
Mądrzy ludzie popijają czekoladę winem
Dobroczynny wpływ czerwonego wina i ciemnej czekolady na myślenie udowodnili badacze z angielskiego Northumbria University. Najkorzystniejszy efekt przynosi przyjmowanie obu produktów jednocześnie.
-
Olej z krokosza na zdrowie
Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już...
-
BMI - czyli matematyka w służbie diety
BMI (ang. body mass index) to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych wskaźników masy ciała. Jego zaletę stanowi prostota obliczeń - wymagana jest jedynie znajomość wagi i wzrostu.
-
Co wolno jeść mamie?
Chcąc zajść w ciążę, przyszła mama powinna zapomnieć o restrykcyjnych dietach, ale też nie powinna „gromadzić” zapasów. Powinna natomiast zadbać o właściwą równowagę w organizmie.
-
Jedz mądrze
Zdrowa i zbilansowana dieta wymaga od nas przede wszystkim umiaru i zróżnicowania składających się na nią produktów. Skąd jednak czerpać wiedzę o tym, co jest potrzebne dla naszego organizmu i jednocześnie nie wiąże się z przyjęciem zbyt...
-
Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.