Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przekonują, że niewłaściwy sposób odżywiania się może wywoływać agresję i złość. W "Biological Psychiatry" przedstawiają więc listę produktów, które - wprowadzone do naszego menu - zmniejszają poziom...
Ruch bez bolących stawów? To możliwe. Miliony ludzi cierpiących na artretyzm ma lekarstwo w zasięgu ręki. Wystarczy nakładać na talerz odpowiednie produkty.
Uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjów w Częstochowie poznają zasady prawidłowego żywienia, nauczą się liczyć kalorie, wezmą udział w dodatkowych zajęciach sportowych. 8 listopada zainaugurowano w mieście VI edycję programu...
Kakao zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - wpływa korzystnie na serce, poprawia samopoczucie oraz neutralizuje szkodliwe dla skóry wolne rodniki.
Dzień Zdrowego Śniadania, który po raz pierwszy będziemy obchodzić 8 listopada, ma uświadamiać rodzicom, dzieciom i nauczycielom, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Data święta nie została przez pomysłodawców dnia...
Odchudzające właściwości octu jabłkowego znano już w czasach starożytnych. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która nie stroniła od ciężkostrawnych potraw, a mimo to zachwycała współczesnych nienaganną figurą.
Kto ma w Polsce największe szanse na długie życie? Mężatki z wyższym wykształceniem, które mieszkają na wsi, najlepiej małopolskiej, podkarpackiej lub podlaskiej - wynika z badań polskich antropologów.
Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
Chrupkie pieczywo jest wprawdzie mniej kaloryczne niż pieczywo tradycyjne, jednocześnie jednak ilość składników odżywczych zawartych w nim jest mniejsza niż w zwykłym chlebie. Dlatego, aby nasycić się chrupkim pieczywem, musimy zjeść...
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę.
Weganie, czyli osoby unikające jedzenia mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, narażone są na ryzyko powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz stwardnienia tętnic, które z kolei mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu....
90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce"...
Ostatnio, coraz częściej pojawiają się kolejne „diety-cud”. Często są one skuteczne, ale nie przedstawiają żadnych wartości odżywczych, a nawet mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Oto kilka przykładów najbardziej absurdalnych...
Według hiszpańskich naukowców dieta śródziemnomorska, uważana za czynnik chroniący przed chorobami serca i rakiem, może pomóc w także zapobieganiu depresji.
Niedobór witaminy B12 może spowodować śmierć dużej ilości komórek mózgu u starszych ludzi, prowadząc tym samym do rozmaitych zaburzeń czynności umysłowych - ostrzegają naukowcy.
Dieta bogata w owoce i warzywa pomoże nastolatkom poradzić sobie z zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak depresja czy niepokój - twierdzą naukowcy.