Aronia jest dla ciebie zbyt kwaśna? Mikołaj Rej pokazał, w jaki sposób można wykorzystać owoce aronii w daniach. Jak przygotować konfiturę aroniową? Obejrzyj materiał wideo:
Co to jest aronia?
Jagody aronii (Aronia melanocarpa) to małe, ciemne jagody, które stały się popularne wśród dbających o zdrowie konsumentów. Uważane są za jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy roślinnych, o których mówi się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jagody silnie wysuszają usta, dlatego są używane głównie do produkcji soków, przecierów, dżemów, galaretek, syropów, herbat i win.
Jagody aronii są bogate w składniki odżywcze i mają minimalną liczbę kalorii. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, manganu i przeciwutleniaczy. Związki te mogą mieć właściwości zwalczające raka i wspierać zdrowie serca i układu odpornościowego. Badania wskazują, że jagody aronii są bezpieczne do spożycia i nie mają poważnych skutków ubocznych.
Sprawdź, co potrafią borówki amerykańskie:
Czytaj też:
Borówki amerykańskie: małe i niepozorne, a pełne zdrowotnych właściwości
Możesz dodać świeże jagody aronii do wielu przepisów, wypróbować je w sokach, dżemach i syropach lub stosować jako suplement.
Czytaj też:
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień