Dyniowe curry to świetny pomysł na szybki obiad w jesiennych barwach. Jest zdrowe, fantastycznie rozgrzewa i przygotowuje się je błyskawicznie. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości! Co warto wiedzieć o tym przysmaku?
Czym jest dyniowe curry?
Dyniowe curry to makaron podawany z dynią, mlekiem kokosowym i rozgrzewającymi przyprawami. Jest on bardzo sycący, a dodatkowo obłędnie smakuje. Curry, imbir, kurkuma i cynamon to przyprawy, które doskonale rozgrzewają, dlatego taki makaron sprawdzi się w sezonie jesiennym, gdy organizm szybko się wyziębia. W dodatku działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego mogą pomóc uchronić organizm od infekcji.
Wartości dyni
Dynia to warzywo, które dostarcza dużo mikroelementów i witamin. Zawiera m.in. wapń, selen, magnez, cynk, potas, kwas foliowy i witaminy A, C oraz E. Dodatkowo jest całkiem niezłym źródłem białka, dlatego wspaniale syci. I ma niewiele kalorii, więc mogą śmiało spożywać je osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową.
Jak zrobić dyniowe curry?
Dyniowe curry świetnie smakuje z mlekiem kokosowym. Słodki smak potrawy, wzbogacony rozgrzewającymi przyprawami, przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym. Jak je zrobić?
Czytaj też:
Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?
Przepis: Dyniowe curry
Dyniowe curry to potrawka z dyni i mleka kokosowego, która doskonale rozgrzewa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tajska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała dynia (ok. 600 g)
- 300 g makaronu typu tagliatelle
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 200 ml bulionu warzywnego lub z drobiu
- natka pietruszki do posypania
- 1 mała cebula szalotka
Sposób przygotowania
- Pokrój dynięDynię należy umyć, pokroić, wydrążyć gniazda nasienne.
- Podsmaż cebulęRozgrzej patelnię z łyżką oliwy lub oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę szalotkę
- Dodaj dynięDo cebuli dodaj dynię. Smaż wszystko krótko przez około 5 minut.
- Zalej bulionemZalej dynię bulionem i duś pod przykryciem aż zmięknie około 15 minut na średnim ogniu.
- Nastaw makaronW tym czasie nastaw wodę na makaron. Tagliatelle gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Zrób sosGdy dynia zmięknie, dodaj mleczko kokosowe oraz przyprawy. Duś jeszcze około 5 minut. Sos powinien nabrać ładnej gładkiej konsystencji. Jeśli tak się nie stanie, zblenduj go, ale wcześniej odłóż na bok kawałki dyni – przydadzą się do dekoracji dania.
- Podawaj z natką pietruszkiNałóż porcję makaronu i polej go dyniowym sosem. Gotowe!