Burrata przypomina kształtem inny włoski ser – mozzarellę. Różni się jednak od niej smakiem. Ma delikatną konsystencję i maślany smak, bo jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa burro, który oznacza właśnie masło. Pochodzi z Apulii – włoskiego regionu na południu Włoch. Produkowana jest z krowiego lub bawolego mleka. Burratę warto włączyć do jadłospisu, bo nie tylko zachwyca smakiem, ale jest też pożywna i zdrowa.
Co zawiera burrata?
Burrata jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest dla organizmu materiałem budulcowym. Zawiera też cenne witaminy z grupy B: B2 (ryboflawiny) i B12, które wspierają układ nerwowy oraz odporność. W serze znajdziemy też sporo wapnia, który odpowiada za zdrowie kości oraz fosfor utrzymujący równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W burracie są też zdrowe tłuszcze, które stanowią źródło energii.
Z jedzeniem tego przysmaku nie powinny jednak przesadzać osoby, które dbają o linię. W 100 g jest ok. 250 kcal, a cała kula burraty zazwyczaj waży znacznie więcej. Zjedzenie jej podczas posiłku znacznie podnosi więc kaloryczność dania.
Jak podawać i jeść burratę?
Burrata zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Można jeść ją na co dzień, ale też ozdabiać nią dania, kiedy szykujemy wystawne przyjęcie. Ułożona na środku sałatki, półmiska z serami, wędlinami lub czy makaronu wygląda fantastycznie. Burratę można jeść upieczoną jak i na zimno. Pieczona burrata będzie miała smak zbliżony do pieczonej mozzarelli, lecz konsystencja będzie znacznie bardziej kremowa.
- Burrata z pieczonymi pomidorkami to doskonała przekąska. Wystarczy upiec pomidorki i polać oliwą z oliwek i posypać świeżą bazylią. Ser z warzywami najlepiej podać z pieczywem. Burrata z pomidorkami na ciepło może być również świetnym pomysłem na lekką letnią kolację.
- Grzanki z burratą to propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Wystarczy delikatnie podpiec kawałek bagietki, posmarować sosem pesto. Na przygotowanym w ten sposób pieczywie należy ułożyć plasterki świeżego pomidora i plasterki burraty. Ozdobić świeżą bazylią.
- Pierś z kurczaka z roztopionym serem burrata. Na zgrillowanych delikatnie piersiach z kurczaka układamy plastry burraty i dusimy pod przykryciem. Przyprawiamy do smaku solą, rozmarynem i bazylią. Danie można podać z grzankami posmarowanymi ząbkiem roztartego czosnku.
- Makaron z czerwonym pesto i burratą to propozycja obiadowa. Ulubiony rodzaj makaronu należy przyprawić sosem pesto a na wierzch położyć kule burraty. Ozdobić świeżą bazylią. Smakuje doskonale.
- Pizza z burratą to danie na lunch, lub kolację. Gdy przygotujesz domową pizzę z sosem pomidorowym, możesz położyć na niej pokrojony w plastry ser burrata. Będzie delikatnie kremowa w smaku. Innym pomysłem na pizzę z burratą jest położenie kuli sera w całości na wierzchu pizzy. Wygląda spektakularnie.
Uwaga: Kupując burratę, zwracaj uwagę na jej świeżość. Zapach i smak burraty powinny być bardzo łagodne. Jeśli wyczuwasz kwaśne lub gorzkie nuty, jest to znak, że była przechowywana w nieodpowiednich warunkach albo minął już termin jej przydatności do spożycia.
Czytaj też:
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniuCzytaj też:
Bundz to jeden z najzdrowszych serów. Przygotuj z niego lekką przekąskę