Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu

Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu

Dodano: 
Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym
Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać włoską burratę? Podaj ją w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorków i oliwy bazyliowej. – Niebo w gębie! – zachwala Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

Zamiast popularnej w Polsce mozzarelli warto przychylnym okiem spojrzeć także na burratę, włoski ser, który bez problemu można dostać w marketach. – To ser, który robi się z mozzarelli i śmietany. Kiedy się go przekroi, ze środka wypływa kremowe wnętrze, które stanowi mieszankę śmietany i stracciatalli – mówi Leszek Wodnicki, który proponuje, aby podać ser w towarzystwie pieczonych pomidorów i oleju bazyliowego.

Jak zrobić olej bazyliowy?

Można kupić gotowy olej smakowy, ale pyszną oliwę bazyliową można zrobić też domowym sposobem. – W garnku z gorącą wodą umieść na pół minuty garść świeżych listków bazylii, a następnie zahartuj je w zimnej wodzie. Odsącz ręcznikami papierowymi. Umieść w naczyniu do miksowania i dodaj oliwę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej na sitko z gazą i poczekaj, aż dokładnie ocieknie do naczynia – mówi kucharz. Taką oliwę można wykorzystywać jako dodatek także do innych dań.

Ser burrata z pomidorkami ananasowymi

Sekretem dania jest odpowiednie przygotowanie pomidorków. Kluczowym dodatkiem jest tu cukier trzcinowy, dzięki któremu nabierają wyjątkowego smaku i lekko się karmelizują. Przed przygotowaniem dania, pomidorki trzeba ostudzić. Potem wystarczy tylko dodać burratę, oliwę bazyliową, udekorować ziołami i listkami i danie, które można podać jako letnią przystawkę, jest gotowe!

Przepis: Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym

Proste i zdrowe danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g sera burrata (2 serki)
  • 500 g żółtych pomidorków ananasowych
  • listki tymianku
  • liście świeżej bazylii i nasturcji
  • olej bazyliowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj pomidory
    Przygotuj pomidory
    W naczyniu do zapiekania umieść obrane ze skórki pomidory (aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej). Pokrojone w ćwiartki pomidory doprawić solą, pieprzem, cukrem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 - 220 stopni C na 30 minut. Ostudź.
  2. Odcedź serek
    Odcedź serek
    Ser burrata odsącz na sitku.
  3. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Na talerzu ułóż w okręgu upieczone pomidory. Następnie na środku ułóż burratę i skrop olejem bazyliowym. Udekoruj listkami bazylii, nasturcji i tymianku. Dopraw solą i pieprzem.

Leszek Wodnicki i jego danieLeszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.

Czytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?
Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata

Źródło: odzywianie.wprost.pl