Zamiast popularnej w Polsce mozzarelli warto przychylnym okiem spojrzeć także na burratę, włoski ser, który bez problemu można dostać w marketach. – To ser, który robi się z mozzarelli i śmietany. Kiedy się go przekroi, ze środka wypływa kremowe wnętrze, które stanowi mieszankę śmietany i stracciatalli – mówi Leszek Wodnicki, który proponuje, aby podać ser w towarzystwie pieczonych pomidorów i oleju bazyliowego.
Jak zrobić olej bazyliowy?
Można kupić gotowy olej smakowy, ale pyszną oliwę bazyliową można zrobić też domowym sposobem. – W garnku z gorącą wodą umieść na pół minuty garść świeżych listków bazylii, a następnie zahartuj je w zimnej wodzie. Odsącz ręcznikami papierowymi. Umieść w naczyniu do miksowania i dodaj oliwę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej na sitko z gazą i poczekaj, aż dokładnie ocieknie do naczynia – mówi kucharz. Taką oliwę można wykorzystywać jako dodatek także do innych dań.
Ser burrata z pomidorkami ananasowymi
Sekretem dania jest odpowiednie przygotowanie pomidorków. Kluczowym dodatkiem jest tu cukier trzcinowy, dzięki któremu nabierają wyjątkowego smaku i lekko się karmelizują. Przed przygotowaniem dania, pomidorki trzeba ostudzić. Potem wystarczy tylko dodać burratę, oliwę bazyliową, udekorować ziołami i listkami i danie, które można podać jako letnią przystawkę, jest gotowe!
Przepis: Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym
Proste i zdrowe danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 200 g sera burrata (2 serki)
- 500 g żółtych pomidorków ananasowych
- listki tymianku
- liście świeżej bazylii i nasturcji
- olej bazyliowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania
- Przygotuj pomidory
- Odcedź serek
- Zaserwuj danie
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Czytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata