Dodajesz ten owoc do swoich koktajli? To duży błąd

Dodajesz ten owoc do swoich koktajli? To duży błąd

Dodano: 
Składniki do koktajlu
Składniki do koktajlu Źródło:Pexels / Element5 Digital
Koktajle to smaczna i zwykle zdrowa przekąska. Nowe badania dowodzą jednak, że pewien popularny składnik tego typu napojów może wpłynąć negatywnie na ich wartość odżywczą. Z pewnością masz go w swojej kuchni.

Koktajle to popularne napoje na bazie mleka lub wody oraz różnego rodzaju owoców. Okazuje się jednak, że niektóre składniki nie powinny trafiać do tego typu napojów. Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis sugerują, że niektóre ingredienty znacznie obniżają ich wartości odżywcze. Na liście „zakazanych” produktów znalazł się popularny i lubiany owoc.

Koktajl z bananów nie tak dobry, jak się wydaje

Naukowcy poprosili uczestników eksperymentu o wypicie koktajlu z bananów i jagód. Ochotnicy z grupy kontrolnej przyjmowali natomiast flawonole w kapsułkach. Czemu miało służyć to badanie? „Staraliśmy się zrozumieć, czy flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w jagodach są dobrze wchłaniane przez miłośników koktajli przygotowywanych na bazie tych składników” – stwierdził doktor Javier Ottaviani z Wydziału Żywienia Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, główny autor analiz.

By uzyskać odpowiedź na postawione pytanie, naukowcy pobrali od uczestników eksperymentu próbki krwi i moczu, a następnie dokonali pomiaru stężenia flawonoidów w organizmie ochotników. Wnioski zszokowały specjalistów. Okazało się bowiem, że osoby, które piły koktajl bananowy miały o 84% mniej flawonoidów niż te przyjmujące flawonole w postaci suplementów diety. „Byliśmy naprawdę zaskoczeni, jak szybko dodanie jednego banana zmniejszyło ilość flawonoli w koktajlu, a także poziom tych związków wchłanianych przez organizm” – powiedział Ottaviani. Sposób przyrządzania oraz łączenia poszczególnych składników może więc w znaczący sposób wpływać na ich wartości odżywcze.

Czym są flawonole?

Flawonole to organiczne związki chemiczne, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Chronią organizm przed działaniem tak zwanych wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia komórek, tkanek i narządów. Mogą one również zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych (na przykład raka piersi, płuc czy prostaty), a także egzemy, łuszczycy, niewydolności nerek, schorzeń układu sercowo-naczyniowego lub demencji. Dużą ilość flawonoli zawierają nie tylko jagody, ale również truskawki, aronia, borówki, wiśnie, ciemne winogrona i czarne porzeczki.

Czytaj też:
Chcesz skutecznie schudnąć? Na kolację pij koktajle białkowe
Czytaj też:
Pomarańczowy koktajl pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami. Dwa składniki są kluczowe

Źródło: scitechdaily.com