Kawa zwietrzała? Dodaj ten jeden składnik, a odzyska swój aromat

Kawa zwietrzała? Dodaj ten jeden składnik, a odzyska swój aromat

Dodano: 
Mielona kawa
Mielona kawa Źródło:Freepik
Wiele osób uwielbia kawę za jej niezwykły aromat, który pobudza i dodaje energii. Nierzadko przywołuje też wiele ciepłych wspomnień. Co jednak zrobić, gdy kawa zwietrzała? Jest jeden prosty sposób, by odzyskała swój wyjątkowy zapach. Wykorzystaj go, a zaoszczędzisz sobie nerwów i odciążysz domowy budżet.

Robiłeś jesienne porządki i znalazłeś w kuchennej szafce zapomnianą, zwietrzałą kawę? Nie wiesz, co z nią zrobić? Nie musisz wyrzucać opakowania i inwestować w nowy produkt. Zdradzimy sprawdzony patent, dzięki któremu zaoszczędzisz. Jest prosty, stosunkowo szybki i niewiele kosztuje.

Jak uratować zwietrzałą kawę?

Zwietrzałą kawę możesz uratować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że dodasz do niej kilka kawałków gorzkiej czekolady i pozostawisz je w niej na około 48 godzin. Po dwóch dniach „mała czarna” odzyska swój charakterystyczny aromat. W tym przypadku duże znaczenie ma jednak czas reakcji. Im szybciej zastosujesz czekoladową „kurację”, tym lepiej. Zwlekanie może znacznie utrudnić oraz wydłużyć cały proces. Jeśli chcesz uniknąć tego typu sytuacji, nie kupuj dużych ilości kawy za jednym razem. Zaopatruj się w mniejsze opakowania, które zdołasz zużyć w stosunkowo krótkim terminie, najlepiej w ciągu dwóch tygodni.

Dlaczego kawa wietrzeje?

Wietrzenie kawy to naturalny proces. Istnieje jednak kilka czynników, które go przyspieszają. Chodzi przede wszystkim o kwestie takie jak wysoka temperatura i wilgotność powietrza, ekspozycja na promienie słoneczne oraz kontakt z powietrzem. Przysłowiowa mała czarna narażona na działanie tych „bodźców” traci swoją świeżość i aromat. Pamiętaj, by nie trzymać kawy w pobliżu mocnych przypraw o bardzo intensywnym zapachu. Nie zapominaj też o odpowiednim przechowywaniu zmielonych ziaren. Przestrzeganie pewnych prostych zasad pozwoli ci cieszyć się smakiem i aromatem ulubionego napoju znacznie dłużej.

Jak przechowywać kawę, by zbyt szybko nie zwietrzała?

Mieloną kawę trzymaj w próżniowym, nieprzezroczystym pojemniku bez dostępu powietrza, w zamkniętej szafce, która znajduje się z dala od źródeł ciepła (na przykład kaloryfera czy kuchenki) i nie jest narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Kawę w ziarnach przechowuj w opakowaniu, w jakim została kupiona (otwarte paczki spinaj specjalnym klipsem). Nie wkładaj kawy do lodówki. Nie miel ziaren na zapas. Wykorzystuj je bezpośrednio po rozdrobnieniu.

Czytaj też:
Fit tiramisu możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Jego przygotowanie zajmie wam 5 minut
Czytaj też:
Przez miesiąc piłam kawę zbożową zamiast „małej czarnej”. Ile schudłam?

Źródło: Wprost