Wystarczy wrzucić kilka brokułowych różyczek do kielicha blendera, a korzyści dla zdrowia będą ogromne. A jeśli ktoś skrzywi się na myśl o piciu zmiksowanych brokułów? Dzięki innym dodatkom brokuły nie zdominują smaku koktajlu.
Jak zrobić dobry koktajl z brokułami?
Do koktajlu najlepiej wykorzystać surowe brokuły (trzeba tylko pamiętać o dokładnym umyciu różyczek). Podstawą smoothie może być woda, sok jabłkowy albo ulubiony napój roślinny, na przykład mleko migdałowe lub kokosowe. Z brokułami świetnie będą się komponować owoce i warzywa o jasnym lub zielonym kolorze. To np. ananasy, banany, jabłka, seler naciowy, awokado, szpinak, jarmuż czy kiwi. Do smoothie z brokułami można też dodać sok z cytryny lub limonki.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć brokuły z owocami i warzywami w innych kolorach, na przykład pomarańczowym (sok z marchwi) czy czerwonym (truskawki). To jednak dobra opcja dla osób, które skupiają się przede wszystkim na wartościach odżywczych, ponieważ w takim zestawieniu, koktajl, choć będzie bardzo zdrowy, zyska niezbyt apetyczny burozielony kolor.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Niezależnie od tego, czy postawisz na energetyczny zielony napój (np. z banana, brokułu, szpinaku, soku z cytryny i odrobiny imbiru), czy połączysz go w mniej atrakcyjnej kolorystycznie kompozycji (np. z sokiem pomarańczowym i marchwiowym), twój organizm za dodatek brokułów będzie ci wdzięczny. Zielone różyczki zawierają szereg witamin i minerałów, które pomagają utrzymać prawidłową wagę, zdrowie serca, piękną skórę i włosy, mają działanie antynowotworowe i wpierają odporność.
100 g brokułów to zaledwie 34 kalorie.
Czytaj też:
Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle