Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle

Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle

Dodano: 
Koktajl z jarmużu
Koktajl z jarmużu Źródło: Shutterstock
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.

Jarmuż to roślina odporna na chłody, dlatego w wielu ogródkach zieleni się nawet zimą. I właśnie o tej porze roku warto sięgać po te wyjątkowe liście. Jarmuż to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Liście (koniecznie obrane z twardych łodyg) świetnie nadają się do zrobienia zdrowych koktajli: można je łączyć zarówno z warzywami, jak i z owocami.

Wypróbuj trzy pomysły na koktajle z jarmużem

Koktajl z jarmużu i jabłek

 To jedna z najprostszych wersji koktajlu z wykorzystaniem jarmużu. Zmiksuj liście z sokiem jabłkowym (najlepiej świeżym) i dopraw odrobiną soku z cytryny. 

Koktajl z jarmużu, awokado i ogórka

Jest kremowy i odświeżający. Konsystencję i kremowość nadaje mu jarmuż, a ogórek odpowiada za świeżość. Do takiego zestawu możesz też dodać garść liści szpinaku. 

Koktajl z jarmużu i owoców

 Pachnący i pełen witamin! Weź garść liści jarmużu, świeżego ananasa, mango i banana. Zmiksuj wszystko (możesz rozrzedzić wodą lub mlekiem roślinnym) i gotowe.

Jak zrobić dobre smoothie z jarmużem?

Do zrobienia smoothie najprościej użyć blendera. Przy liściach jarmużu ważne jest jednak, aby do koktajlu nie wrzucać twardych łodyg, bo są włókniste. Same miękkie części liści można oberwać, albo obciąć nożyczkami. Jarmuż doskonale komponuje się zarówno z owocami (banany, cytrusy, jabłka, ananasy, mango), jak i z warzywami (ogórki, pietruszka, seler w każdej postaci, awokado). Jako uzupełnienie koktajlu można używać wody, ale też soku z jabłek lub roślinnych napojów, np. mleka migdałowego.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest źródłem witamin A, C, K oraz witamin z grupy B. Jest to również bogaty w żelazo, mangan, wapń, miedź, potas i magnez. Liście jarmużu są pełne przeciwutleniaczy i błonnika. Regularne jedzenie jarmużu sprzyja odchudzaniu, zmniejsza ryzyko chorób serca i działa antynowotworowo. Jarmuż wspiera metabolizm, ma także pozytywny wpływ na zdrowie oczu i co szczególnie ważne w okresie zimowym: pomaga budować odporność.

Jarmuż można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Można go dodawać do zup, gulaszy mięsnych i warzywnych, sprawdzi się w sałatkach. Wypróbuj też przepis na zdrowe chipsy jarmużowe.

Czytaj też:
10 prostych pomysłów na zdrowe kanapki z awokado. Niektóre dodatki cię zaskoczą