Oryginalne limoncello to produkt rodem z południa Włoch, a dokładnie z Kampanii. Musi być zrobiony z określonej odmiany cytryn z Sorrento. W domowych warunkach możesz wykorzystać inne cytryny, ale ważne jest, aby były to owoce z ekologicznych upraw. To skórka z cytryn nadaje likierowi smak i żółty kolor, dlatego tu nie warto oszczędzać – cytryny po prostu muszą być dobre, niepryskane i niewoskowane. Domowej roboty likier może być oryginalnym prezentem dla na święta dla bliskiej (dorosłej) osoby, dlatego proponujemy, aby zacząć go robić właśnie na przełomie listopada i grudnia.
Jak zrobić limoncello?
Najważniejsze są dobre cytryny. Trzeba z nich cieniutko obrać skórkę – do likieru wykorzystujemy tylko żółtą część (w przeciwnym razie likier będzie gorzki). Skórkę można pokroić na cieniutkie paseczki, wówczas szybciej oddadzą swój smak i kolor (skórki już po kilku dniach maceracji w alkoholu robią się blade, wręcz białe).
Ważne jest, aby sam syrop cukrowy, który dodaje się do likieru, był dobrze ostudzony. Skórki z alkoholem i syropem cukrowym można trzymać nawet 30 dni, ale można ten czas skrócić do tygodnia.
Przepis: Domowy likier limoncello
Mocno cytrynowy likier rodem z Włoch.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 10-12 ekologicznych cytryn
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania
- Uszykuj cytrynyCytryny dobrze umyj i obierz ze skórki – potrzebujesz tylko żółtą część skórki. Skórkę możesz pokroić na mniejsze kawałki. Zalej skórkę spirytusem w szklanym naczyniu i odstaw w ciemne miejsce na 3 do 14 dni.
- Zrób likierCukier zagotuj z wodą (aż się rozpuści). Kiedy syrop ostygnie, dodaj go do skórek cytrynowych z alkoholem. Odstaw na minimum 7 dni. Po tym czasie odcedź likier i przelej do butelek.
Jak pić likier limoncello?
Gotowy likier należy przelać w butelki. Jeśli chcesz podarować je na prezent, możesz zrobić do nich ozdobne etykiety, albo udekorować je suszonymi plasterkami cytryn (cytryny możesz ususzyć w piekarniku). Likier limoncello najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Do kieliszka z likierem można dodać dla smaku i ozdoby gałązkę rozmarynu.
WAŻNE: likieru nie należy podawać dzieciom i młodzieży do 18 roku życia, kobietom w ciąży oraz innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Według Światowej Organizacji Zdrowia nie ma bezpiecznej ilości alkoholu.
Czytaj też:
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczkaCzytaj też:
Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak