Zielona słodycz od Matteo Brunettiego. Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia

Zielona słodycz od Matteo Brunettiego. Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia

Dodano: 
Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy Źródło:NadinPanina /Getty Images
Sernik pistacjowy wygląda nieziemsko, a smakuje jeszcze lepiej. Rozpływa się w ustach, dostarczając wielu niezapomnianych doznań. Jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ale przyda się cierpliwość. Na ten deser warto jednak czekać.

Sernik to jeden z najbardziej lubianych deserów. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, na przykład karmelem, kajmakiem, gorzką czekoladą czy świeżymi lub mrożonymi owocami. Wersja pistacjowa sernika, w moim odczuciu, bije wszystkie inne na głowę. Poleca ją sam Matteo Brunetti, finalista jednej z edycji „MasterChefa”. „To będzie najlepszy sernik pistacjowy, który kiedykolwiek zjecie!” – przekonuje włoski kucharz w jednym z wpisów w mediach społecznościowych. Sprawdźcie, czy ma rację i wypróbujcie jego przepis. Ja jestem pod wrażeniem.

Prosty sernik pistacjowy z przepisu Matteo Brunettiego

Jedną z niewątpliwych zalet tego sernika pistacjowego – poza walorami smakowymi – jest łatwość przygotowania. Nie potrzebujecie dużego doświadczenia kulinarnego, aby zrobić ten deser. Nie musicie też włączać i nagrzewać piekarnika. Sernik pistacjowy nie wymaga pieczenia. Serwuje się go „na zimno”. Przed podaniem należy go mocno schłodzić. Powinien spędzić w lodówce minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu masa pistacjowa stanie się bardziej zwarta i zyska odpowiednią konsystencję. Ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia.

Przepis: Sernik pistacjowy bez pieczenia

Ten pyszny, kremowy i mocno pistacjowy deser z pewnością podbije wasze serca.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 220 g herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g miazgi pistacjowej
  • 200 g kremu pistacjowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie spoduRozkruszcie herbatniki na pył za pomocą blendera lub miksera. Dodajcie do nich rozpuszczone masło i wszystko dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie powstałą masę do formy i wstawcie ją do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotowanie masyWrzućcie do miski mascarpone, cukier puder i śmietanę. Ubijcie składniki. Powinny utworzyć sztywną masę. Potem dodajcie do niej miazgę pistacjową i ponownie ubijcie całość. Wylejcie powstałą masę do przygotowanej wcześniej formy. Możecie wyłożyć na nią jeszcze krem pistacjowy. choć nie jest to bezwzględnie konieczne. Udekorujcie ciasto według uznania.
  3. Chłodzenie ciastaWstawcie sernik do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Z czym podawać sernik pistacjowy?

Sernik pistacjowy będzie doskonale współgrać z owocami (świeżymi bądź mrożonymi). Stworzy wspaniały „duet” z malinami, jeżynami albo borówkami amerykańskimi. Ich lekko kwaskowy smak świetnie „przełamie” słodycz deseru. Jeśli chcecie dodać mu nieco chrupkości, posypcie wierzch sernika pokruszonymi pistacjami. Możecie też wykorzystać inne orzechy albo migdały. Wszystko zależy od waszych upodobań i preferencji smakowych.

Czytaj też:
Teściowa nauczyła mnie robić szybki „sernik z garnka”. Teraz gotuję to ciasto, zamiast piec
Czytaj też:
Jak upiec idealny sernik? Wystrzegam się tych błędów i zawsze jestem zadowolona

Opracowała:
Źródło: Matteo Brunetti/Instagram