Produkty z czasów PRL-u często wspominamy z nostalgią. Pamiętamy je z charakterystycznych opakowań, często z kolorowymi grafikami i prostymi napisami. Królowała wtedy oranżada w proszku, andruty, czyli lekkie i słodkie wafelki, a także cukierki Irysy. Ludzie zajadali się również kremem sułtańskim, koglem-moglem. Niezwykle popularna była też chałwa. Teraz możecie smakowo wrócić do tych czasów, przygotowując pyszny koktajl chałwowy.
Jak zrobić koktajl o smaku chałwy? Prosty przepis
Przygotowanie takiego koktajlu zajmuje zaledwie kilka minut. Jest to doskonała alternatywa dla słodkich przekąsek, a także świetny sposób na rozpoczęcie dnia.
Przepis: Koktajl o smaku chałwy
Ten koktajl jest niezwykle pyszny i cudownie słodki
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 60 g tahini
- 2 banany
- 250 ml mleka roślinnego
- 5 sztuk daktyli
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówObierzcie banany ze skórki i pokrójcie je na mniejsze części. Pokrójcie także daktyle.
- Łączenie produktówWszystkie składniki umieśćcie w kielichu blendera i miksujcie do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Jeden ze składników tego koktajlu – tahini, czyli inaczej pastę sezamową, przygotowuje się z ziaren sezamu, a swoją konsystencją przypomina gęsty sos. Pastę sezamową możecie kupić lub przygotować samodzielnie w domu. Tahini jest najlepsze, gdy w swoim składzie nie zawiera niczego innego poza zmielonymi nasionami sezamu. Jeśli jesteście miłośnikami takich smaków, możecie także przygotować kawę z tahini – piją ją Greczynki i chudną.
Właściwości chałwowego koktajlu
Picie takiego koktajlu dodaje energii – dzięki zawartości bananów i daktyli, koktajl jest doskonałym źródłem naturalnych cukrów, które szybko dostarczają organizmowi energii. Będzie wiec idealną propozycją na lekkie śniadanie. Pasta sezamowa z kolei jest bogata w takie składniki mineralne, jak żelazo, cynk czy magnez. Jej spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, hamuje także aktywność wolnych rodników. Dodatkowo koktajl dostarcza organizmowi witamin z grupy B, witaminy C, potasu, ale też wspomnianego magnezu i żelaza, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, tahini, czyli pasta sezamowa, jest świetnym źródłem roślinnego białka, które pomaga budować mięśnie i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Czytaj też:
Ten „eliksir młodości” w PRL-u był dobrem luksusowym. Poprawia samopoczucie i dodaje energiiCzytaj też:
Polacy tym napojem gasili pragnienie w PRL-u. Zrobicie go w 5 minut z kilku tanich składników