Jajka po polsku według Mateusza Gesslera. Sprawdź ten (nie tylko świąteczny) przepis

Jajka po polsku według Mateusza Gesslera. Sprawdź ten (nie tylko świąteczny) przepis

Dodano: 
Jajko wielkanocne
Jajko wielkanocne Źródło: Pexels / Karolina Grabowska
Szukasz ciekawego przepisu na Wielkanoc i nie tylko? Wypróbuj pomysł Mateusza Gesslera na jajka po polsku!

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Święta to dobra okazja, aby wypróbować przepis Mateusza Gesslera na jajka po polsku. Ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu.

Przepis na jajka po polsku według Mateusza Gesslera

Składniki:

  • 8 jajek
  • 60 ml śmietany 30%
  • masło klarowane
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie je ostudź i przekrój wzdłuż ostrym nożem, gdy jeszcze są w skorupce. Delikatnie wyjmij łyżeczkę białka z żółtkami i pokrój w drobną kostkę. Nie wyrzucaj skorupek. Następnie przełóż jajka do miski, dodaj do nich chrzan, śmietanę i posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem i tak przygotowanym farszem ostrożnie wypełnij skorupki jaj. Powierzchnię wyrównaj i obsyp bułką tartą. Następnie rozgrzej patelnię i na maśle obsmaż jajka, kładąc je farszem do dołu, do powierzchni patelni. Poczekaj aż się zarumienią. Gotowe! Możesz podawać jajka po polsku w towarzystwie chrupkiego chlebka.

Czytaj też:
Jaki jest najzdrowszy sposób przygotowania i jedzenia jajek? Nauka mówi jasno

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl