Frytki nie są najzdrowszą przekąską, ale często trudno ich sobie odmówić. Najlepiej smakują, gdy mają chrupiącą skórkę i miękki, rozpływający się w ustach środek. Jak osiągnąć ten wymarzony efekt? Wbrew pozorom to bardzo proste. Wystarczy sięgnąć po dwa tanie i łatwo dostępne produkty, które większość osób z pewnością ma w swojej kuchni. Sprawdź, w czym tkwi sekret idealnych frytek.
Jak zrobić chrupiące frytki?
Umyte, obrane i pokrojone w słupki ziemniaki wymocz w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Wystarczy jedna łyżka produktu na litr płynu. Dzięki temu prostemu zabiegowi frytki zachowają jędrność i elastyczność. Nie będą się rozpadać podczas obróbki termicznej. Kąpiel warzyw powinna trwać około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody i osusz dokładnie z nadmiaru wilgoci za pomocą ręczników papierowych. Na koniec oprósz słupki skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Ta sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę po usmażeniu. Jednocześnie pozostaną przyjemnie miękkie w środku.
O czym jeszcze pamiętać, robiąc frytki?
Ziemniaczane słupki należy smażyć w dużej ilości tłuszczu. Warzywa powinny być w nim całkowicie zanurzone. Doskonale sprawdzi się olej rzepakowy. Ma neutralny smak i zapach, a także wysoką temperaturę dymienia. Rozgrzany nie wydziela toksycznych substancji. Warto umieścić frytki w metalowym koszu, zanim „wykąpią” się w oleju. Dzięki temu łatwiej je będzie później wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smażyć frytki niewielkimi partiami i solić je od razu po przygotowaniu. Można też posypać przekąski sproszkowanym czosnkiem lub słodką papryką. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Świetnie smakują też w połączeniu z różnego rodzaju sosami, na przykład pomidorowym, czosnkowym czy serowym. Pamiętaj, że frytki nie należą do najzdrowszych dodatków i są dość kaloryczne. Nie przesadzaj więc zbytnio z ich ilością.
Czytaj też:
To „norweski ziemniak”, o którym Polacy zapomnieli. Pomaga na odchudzanie, reguluje cholesterolCzytaj też:
Dietetyk: Nigdy nie jedz takich ziemniaków. Poważnie szkodzą zdrowiu