Sernik i makowiec w jednym? W tym połączeniu można się zakochać od pierwszego kęsa

Sernik i makowiec w jednym? W tym połączeniu można się zakochać od pierwszego kęsa

Dodano: 
Seromak
Seromak Źródło: Shutterstock / ksenee
Sernik czy makowiec? Teraz nie musisz wybierać. Połącz dwa przysmaki w jednym cieście i stwórz seromak. Ale uważaj, jego smak uzależnia.

Serniki i makowce królują na świątecznych stołach wielu Polaków. Uwielbiam oba przysmaki. Tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i połączyć te charakterystyczne smaki w jednym cieście. I tak powstał seromak. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale efekt wart jest każdego wysiłku. Miny i pochwały gości wynagradzają czas spędzony w kuchni.

Ja zrobić seromak?

Seromak przygotowuje się etapami. Najpierw piecze się kruchy spód. Na nim ląduje masa makowa, a całość wieńczy ser. Ciasto piecze się powoli w niezbyt wysokiej temperaturze, dzięki czemu ser nie pęka, a wierzch deseru delikatnie się rumieni. Gotowy przysmak powinien „odpocząć” w lodówce. Chłodzenie sprawia, że gęstnieje. Nabiera kremowej, ale zwartej konsystencji. W efekcie nie rozpada się i nie kruszy podczas krojenia.

Przepis: Seromak

To połączenie makowca i sernika.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

Na: kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki zimnej wody

Na warstwę makową:

  • 250 g suchego maku
  • 100 g cukru
  • 2 białka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 20 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduZagnieć szybko kruche ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj, wyłóż nim dno tortownicy (z papierem do pieczenia). Nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w 180 stopniach. Ostudź.
  2. Robienie masy makowejRoztop masło. Ubij pianę z  białek. Mak sparz wrzątkiem, dokładnie odcedź i zmiel dwukrotnie. Dodaj roztopione masło, cukier, miód, pianę z białek i ekstrakt waniliowy. Masa ma być wilgotna, zwarta, ale nie sucha. Wyłóż mak bezpośrednio na podpieczony spód i wyrównaj
  3. Przygotowywanie masy serowejMasło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj twaróg i skrobię, krótko wymieszaj. Masa ma być gładka i puszysta.
  4. Składanie deseruNa warstwę maku wyłóż całą masę serową. Wyrównaj wierzch.
  5. Pieczenie sernikaPiecz 70 minut w 170 stopniach (grzanie góra–dół). Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw sernik na 30 minut.
  6. Chłodzenie sernikaWystudzony sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na noc). Dzięki temu warstwy będą równe i stabilne.

Jak urozmaicić seromak?

Seromak już w swojej klasycznej wersji smakuje świetnie i nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli chcesz możesz jednak wzbogacić standardową recepturę o parę składników, dzięki którym deser zyska jeszcze więcej aromatu. Dobrze sprawdzi się na przykład skórka otarta z cytryny lub pomarańczy albo drobno posiekane rodzynki czy inne suszone owoce, między innymi żurawina. Jeżeli wolisz coś chrupiącego, sięgnij po posiekane orzechy lub migdały. Z kolei dodatek mascarpone lub odrobiny śmietanki sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.

Gotowy wypiek możesz też śmiało udekorować. Cukier puder da efekt „śniegu”. Podobnie jak wiórki kokosowe. Warto też wykorzystać gorzką czekoladę. Możesz z niej zrobić klasyczną polewę. A jeśli nie masz tyle czasu, po prostu posiekaj drobno kilka kostek i posyp wierzch deseru. Jak widzisz opcji jest mnóstwo. Wszystko zależy tak naprawdę od twojej kreatywności. Nawet jedna drobna zmiana w przepisie może sprawić, że ciasto zyska zupełnie inny charakter. Będzie też smakować nieco inaczej. Ten przepis daje bardzo duże pole do popisu, zwłaszcza tym osobom, które lubią eksperymentować w kuchni.

Czytaj też:
Moje naleśniki na krokiety nigdy nie pękają. Kluczem jest jeden szczegół, o którym mało kto wie
Czytaj też:
Świąteczna „pychotka” znika pierwsza ze stołu. Robię to ciasto co roku, bo każdy się nim zajada

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl