Serniki i makowce królują na świątecznych stołach wielu Polaków. Uwielbiam oba przysmaki. Tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i połączyć te charakterystyczne smaki w jednym cieście. I tak powstał seromak. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale efekt wart jest każdego wysiłku. Miny i pochwały gości wynagradzają czas spędzony w kuchni.
Ja zrobić seromak?
Seromak przygotowuje się etapami. Najpierw piecze się kruchy spód. Na nim ląduje masa makowa, a całość wieńczy ser. Ciasto piecze się powoli w niezbyt wysokiej temperaturze, dzięki czemu ser nie pęka, a wierzch deseru delikatnie się rumieni. Gotowy przysmak powinien „odpocząć” w lodówce. Chłodzenie sprawia, że gęstnieje. Nabiera kremowej, ale zwartej konsystencji. W efekcie nie rozpada się i nie kruszy podczas krojenia.
Przepis: Seromak
To połączenie makowca i sernika.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
Na: kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
Na warstwę makową:
- 250 g suchego maku
- 100 g cukru
- 2 białka
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 100 g masła (miękkiego)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduZagnieć szybko kruche ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj, wyłóż nim dno tortownicy (z papierem do pieczenia). Nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w 180 stopniach. Ostudź.
- Robienie masy makowejRoztop masło. Ubij pianę z białek. Mak sparz wrzątkiem, dokładnie odcedź i zmiel dwukrotnie. Dodaj roztopione masło, cukier, miód, pianę z białek i ekstrakt waniliowy. Masa ma być wilgotna, zwarta, ale nie sucha. Wyłóż mak bezpośrednio na podpieczony spód i wyrównaj
- Przygotowywanie masy serowejMasło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj twaróg i skrobię, krótko wymieszaj. Masa ma być gładka i puszysta.
- Składanie deseruNa warstwę maku wyłóż całą masę serową. Wyrównaj wierzch.
- Pieczenie sernikaPiecz 70 minut w 170 stopniach (grzanie góra–dół). Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw sernik na 30 minut.
- Chłodzenie sernikaWystudzony sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na noc). Dzięki temu warstwy będą równe i stabilne.
Jak urozmaicić seromak?
Seromak już w swojej klasycznej wersji smakuje świetnie i nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli chcesz możesz jednak wzbogacić standardową recepturę o parę składników, dzięki którym deser zyska jeszcze więcej aromatu. Dobrze sprawdzi się na przykład skórka otarta z cytryny lub pomarańczy albo drobno posiekane rodzynki czy inne suszone owoce, między innymi żurawina. Jeżeli wolisz coś chrupiącego, sięgnij po posiekane orzechy lub migdały. Z kolei dodatek mascarpone lub odrobiny śmietanki sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.
Gotowy wypiek możesz też śmiało udekorować. Cukier puder da efekt „śniegu”. Podobnie jak wiórki kokosowe. Warto też wykorzystać gorzką czekoladę. Możesz z niej zrobić klasyczną polewę. A jeśli nie masz tyle czasu, po prostu posiekaj drobno kilka kostek i posyp wierzch deseru. Jak widzisz opcji jest mnóstwo. Wszystko zależy tak naprawdę od twojej kreatywności. Nawet jedna drobna zmiana w przepisie może sprawić, że ciasto zyska zupełnie inny charakter. Będzie też smakować nieco inaczej. Ten przepis daje bardzo duże pole do popisu, zwłaszcza tym osobom, które lubią eksperymentować w kuchni.
Czytaj też:
Moje naleśniki na krokiety nigdy nie pękają. Kluczem jest jeden szczegół, o którym mało kto wieCzytaj też:
Świąteczna „pychotka” znika pierwsza ze stołu. Robię to ciasto co roku, bo każdy się nim zajada
