-
Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu?
Ostatnio Adele poza swoim oszałamiającym głosem zadziwia także spektakularną metamorfozą sylwetki – piosenkarka schudła aż ok. 45 kg. Podobno stosowała dietę Sirtfood, mocno ograniczającą kalorie. Czy taki plan żywieniowy jest zdrowy i...
OdchudzanieProdukty -
Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości
Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
ProduktyŻywienie -
Rzeczy, których nie zobaczysz już w restauracjach typu fast food
Choć nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie wyglądało życie po pandemii, nieuniknione są zmiany w restauracjach i galeriach handlowych. Niektóre przedmioty będą musiały zniknąć, inne poczekać na „lepsze” czasy. Dotyczy to m.in....
-
W galeriach możemy kupować jedzenie, ale nie możemy jeść
Dziś – 4 maja 2020 roku – w ramach luzowania obostrzeń wywołanych koronawirusem, zostały otwarte galerie handlowe. Zasad, według których mogą funkcjonować jest sporo, dotyczą m.in. jedzenia.
-
Czy mikrofalówka może zabić koronawirusa? Dr Paweł Grzesiowski odpowiada
Eksperci od dawna ostrzegają, że koronawirus może znajdować się na różnych przedmiotach, np. produktach spożywczych, które przynosimy w domu. Nic dziwnego, że niektórzy ludzie zastanawiają się, w jaki sposób zlikwidować wirusa – czy...
Wideo -
Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób
Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
ŻywienieProdukty -
Czy dystrybutorzy środków do produkcji rolnej obawiają się suszy?
Susza najpierw dotyka producentów żywności, czyli rolników, ale odczuwalna jest także dla konsumenta żywności. Mierzą się z nią też firmy i podmioty zaopatrujące rolnictwo. Jak przygotowują się do tego, by dobrze przetrwać ten czas razem...
Artykuł sponsorowany -
Żywność pod ścisłą kontrolą
Czy jedzenie na sklepowych półkach na pewno jest bezpieczne? Kto czuwa nad tym, aby rzeczywiście takie było?
Magdalena Gryn
-
Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać
Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?
ProduktyŻywienie -
Jak czytać etykiety od żywności, by nie dać się nabrać?
Aby poprawnie czytać etykiety produktów, należy zwracać uwagę na ilość składników czy zawartość cukru. Napisy na produkcie, sugerujące jego dietetyczność nie zawsze muszą pokrywać się z faktycznym stanem.
Produkty -
Czy możemy się obyć bez środków ochrony roślin?
Pandemia koronawirusa pokazała, jak łatwo można zachwiać bezpieczeństwem żywnościowym na świecie i jak istotny wkład w jego zapewnienie ma rolnictwo. Dzięki nowoczesnemu rolnictwu żywność jest dostępna w odpowiedniej ilości i w...
-
Susza nasza powszednia
Spośród państw kontynentalnej Europy mamy najmniej wody. I mimo że susze następują rok po roku, wciąż nie jesteśmy w stanie jej zatrzymywać.
-
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?
Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
ProduktySkładniki odżywcze -
Susza w Polsce. Jest apel ws. podlewania roślin
Niedobory wody w Polsce już teraz są wyraźne, a prognozy nie napawają optymizmem. Tym bardziej ważne jest rozsądne gospodarowanie wodą, o co apeluje ministerstwo.
-
Najadłeś się białej kiełbasy? Sprawdź, czy warto sięgać po nią częściej
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest dodawana do żuru, często smażona – czy jednak jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto ją jeść częściej i na stałe wdrożyć do codziennej diety.
ProduktySkładniki odżywcze -
Miody prosto z pasieki
Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Apel ministra do Polaków: Kupujcie świadomie!
Polska gospodarka potrzebuje wsparcia. – Podczas codziennych zakupów kierujmy się patriotyzmem konsumenckim. Wybierajmy świadomie polskie produkty. W ten sposób przyczynimy się do uratowania miejsc pracy – zaapelował Minister Rolnictwa.
Artykuł sponsorowany -
Credit Agricole: Żywności nie zabraknie, a jej ceny powinny spadać
Choć trudno przewidzieć, jak rozwinie się pandemia koronawirusa w Europie, na razie nie ma zagrożenia brakiem towarów w sklepach. Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie. W zdecydowanej większości kategorii...
-
Polska jest zagrożona suszą. Kryzys będzie się nasilał
Największe niedobory wody w Polsce notowane są w pasie centralnym – od Ziemi Lubuskiej, poprzez Wielkopolskę i Mazowsze, aż po Lubelszczyznę i część Pojezierza Mazurskiego. Jednak specjaliści alarmują, że obszar ten powiększa się i...
Żywienie Wideo -
Potęga polskiego rolnictwa
Kto jest największym polskim producentem mleka, kiełbasy albo nasion? Po raz trzeci publikujemy Złotą 100 Polskiego Rolnictwa. To jedyne zestawienie w polskich mediach pokazujące najpotężniejsze firmy z polskiej branży spożywczej i...
Karol Wasilewski
-
Rewolucja przemysłowa to szansa dla polskiego przemysłu spożywczego
– Rozwiązania wprowadzane w ramach przemysłu 4.0. to szansa dla polskich producentów żywności na zyskanie przewagi konkurencyjnej na rynkach zagranicznych – przekonuje Kacper Nosarzewski, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad...
Wideo -
Ekożywność na naszych stołach
Rynkowi eksperci są zgodni – nadchodzą tłuste lata dla ekologicznego rolnictwa w Polsce. Segment ekożywności rośnie w tempie dwucyfrowym, a nasz kraj ma potencjał, by stać się ważnym graczem na światowym rynku.
Artykuł sponsorowanyMagdalena Gryn
-
Rolnik z dronem i smartfonem
Aplikacje mobilne, zdjęcia satelitarne, autonomiczne ciągniki. Polski rolnik zamienił widły na sztuczną inteligencję i wszedł w XXI w. Przekonywali o tym uczestnicy debaty o innowacjach w rolnictwie.
Szymon Krawiec