-
Susza w Polsce. Jest apel ws. podlewania roślin
Niedobory wody w Polsce już teraz są wyraźne, a prognozy nie napawają optymizmem. Tym bardziej ważne jest rozsądne gospodarowanie wodą, o co apeluje ministerstwo.
-
Najadłeś się białej kiełbasy? Sprawdź, czy warto sięgać po nią częściej
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest dodawana do żuru, często smażona – czy jednak jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto ją jeść częściej i na stałe wdrożyć do codziennej diety.
ProduktySkładniki odżywcze -
Miody prosto z pasieki
Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Apel ministra do Polaków: Kupujcie świadomie!
Polska gospodarka potrzebuje wsparcia. – Podczas codziennych zakupów kierujmy się patriotyzmem konsumenckim. Wybierajmy świadomie polskie produkty. W ten sposób przyczynimy się do uratowania miejsc pracy – zaapelował Minister Rolnictwa.
Artykuł sponsorowany -
Credit Agricole: Żywności nie zabraknie, a jej ceny powinny spadać
Choć trudno przewidzieć, jak rozwinie się pandemia koronawirusa w Europie, na razie nie ma zagrożenia brakiem towarów w sklepach. Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie. W zdecydowanej większości kategorii...
-
Polska jest zagrożona suszą. Kryzys będzie się nasilał
Największe niedobory wody w Polsce notowane są w pasie centralnym – od Ziemi Lubuskiej, poprzez Wielkopolskę i Mazowsze, aż po Lubelszczyznę i część Pojezierza Mazurskiego. Jednak specjaliści alarmują, że obszar ten powiększa się i...
Żywienie Wideo -
Potęga polskiego rolnictwa
Kto jest największym polskim producentem mleka, kiełbasy albo nasion? Po raz trzeci publikujemy Złotą 100 Polskiego Rolnictwa. To jedyne zestawienie w polskich mediach pokazujące najpotężniejsze firmy z polskiej branży spożywczej i...
Karol Wasilewski
-
Rewolucja przemysłowa to szansa dla polskiego przemysłu spożywczego
– Rozwiązania wprowadzane w ramach przemysłu 4.0. to szansa dla polskich producentów żywności na zyskanie przewagi konkurencyjnej na rynkach zagranicznych – przekonuje Kacper Nosarzewski, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad...
Wideo -
Ekożywność na naszych stołach
Rynkowi eksperci są zgodni – nadchodzą tłuste lata dla ekologicznego rolnictwa w Polsce. Segment ekożywności rośnie w tempie dwucyfrowym, a nasz kraj ma potencjał, by stać się ważnym graczem na światowym rynku.
Artykuł sponsorowanyMagdalena Gryn
-
Rolnik z dronem i smartfonem
Aplikacje mobilne, zdjęcia satelitarne, autonomiczne ciągniki. Polski rolnik zamienił widły na sztuczną inteligencję i wszedł w XXI w. Przekonywali o tym uczestnicy debaty o innowacjach w rolnictwie.
Szymon Krawiec