Kiedy potrzebujesz tylko połowy awokado i chcesz zachować drugą połowę na następny dzień, sięgnij po cytrynę. Prawdopodobnie słyszałeś, w jaki sposób pomocne może okazać się skropienie awokado sokiem z cytryny, ale ta metoda, którą za chwilę poznasz daje ci pewność, że całe awokado jest pokryte i chronione przed utlenianiem, które powoduje brązowienie.
Czytaj też:
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Jak właściwie zabezpieczyć awokado?
Aby skorzystać z tej metody, wystarczy wmasować kawałek cytryny w miąższ awokado wokół pestki, upewniając się, że został on nałożony na całą powierzchnię. Następnie umieść awokado w hermetycznej torebce i włóż do lodówki. Cytryny zawierają kwas askorbinowy, a przez pocieranie miąższu sokiem, tlen najpierw reaguje z kwasem askorbinowym, zamiast natychmiast reagować z miąższem awokado.
Ten sposób na utrzymanie świeżości awokado zapobiega jego brązowieniu przez dłuższy czas – a przynajmniej do czasu następnego śniadania. Kiedy rano wyjmiesz awokado z lodówki, nadal będzie ładne i zielone – czyli idealne do tostów z awokado i nie tylko.
Czytaj też:
Czy burgery mogą być zdrowe?Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących