Słodzona miodem łatwa domowa granola to marzenie miłośnika czekolady. Zobacz, jak prosta jest w przygotowaniu i spróbuj sam!
Niesamowicie pyszny posiłek w zasięgu ręki? Taka granola sprawdzi się doskonale, kiedy nie masz czasu rano.
Migdałowa granola – jak ją przygotować?
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka brązowego ryżu dmuchanego
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 szklanki nasion konopi
- 1 łyżeczka espresso lub kawy instant
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 białko jajka ubite na pianę.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 °C Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, dmuchany ryż, migdały, kakao, nasiona konopi, espresso i sól.
- W małej misce wymieszaj olej, miód i wanilię na gładką masę. Dodaj do mieszanki owsianej i mieszaj gumową szpatułką, aż suche składniki zostaną pokryte płynnymi. Dodaj białko i wymieszaj aż składniki się połączą.
- Wyłóż masę owsianą równomierną warstwą na przygotowaną blachę do pieczenia. Piecz (w międzyczasie przemieszaj raz), aż płatki owsiane i orzechy zaczną się rumienić, czyli około 30 minut.
Czytaj też:
Owsianka to moc zdrowia! Wypróbuj najlepsze przepisy na to wyjątkowe danieCzytaj też:
Banany pomogą ci w utracie wagi. Wystarczy wiedzieć, jak je spożywaćCzytaj też:
Musli czy granola – co lepiej wybrać na zdrowe śniadanie?
Źródło: myfitnesspal.com