100 g boczniaków ma tylko 33 kcal i pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To jednak nie koniec zalet tych grzybów, które doskonale imitują mięsne dania, a nawet... flaczki lub kotlety schabowe.
Dlaczego warto jeść boczniaki? Najważniejsze walory prozdrowotne
Obniżają poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, a nawet niszczą komórki nowotworowe raka okrężnicy i raka piersi, co potwierdzono na łamach „International Journal of Oncology”.
Można w nich też znaleźć sporo witamin z gruby B, selenu, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, witaminy D oraz błonnika, a także białko, które jest przyswajalne w około 70 proc.
Japońskim naukowcom niedawno udało się zaś udowodnić, że obecny w nich pleuran beta-1,3-D-glukan może zmniejszać guzy nowotworowe, zaś zawarta w boczniakach ergotioneina, która jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed uszkodzeniem i zapobiega starzeniu się całego organizmu.
Sposobów na przygotowanie smacznych boczniaków jest wiele – jedni po prostu smażą je na patelni, inni przyrządzają z nich grzybowe „flaczki”, a zdecydowanie najwięcej wielbicieli mają boczniakowe schabowe, w których nie ma ani grama prawdziwego mięsa. Jak je zrobić?
Prosty przepis na bezmięsne kotlety à la schabowe z boczniaków
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- szczypta pieprzu ziołowego
- garść suszonego oregano, majeranku i tymianku
- 1 łyżka mielonej papryki (słodkiej i ostrej – wedle uznania)
- czarny pieprz i sól do smaku
- garść płatków kukurydzianych do panierki
- garść sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- olej roślinny do smażenia
- Zaczynamy od oczyszczenia boczniaków i odkrojenia z nich ogonków (by były jak najbardziej płaskie i dały się łatwiej usmażyć).
- W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę i przyprawy, które doprawiamy solą i pieprzem).
- W drugiej misce przygotowujemy składniki na panierkę (rozgniatamy płatki kukurydziane, do których dodajemy sezam i siemię lniane).
- Do kolejnej małej miseczki wbijamy 2 jajka, do których dokładamy kilka łyżek mleka i dokładnie bełtamy za pomocą zwykłego widelca.
- Następnie obtaczamy w mące każdego boczniaka z osobna, potem zanurzamy go w jajku i pokrywamy z obu stron panierką – tak jak przy tradycyjnych kotletach schabowych i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
- Usmażone kotlety z boczniaków przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
-
Gotowe danie można podawać z ulubionym sosem lub warzywami – świetnie komponuje się z brokułami, batatami, kaszą lub ziemniakami.
Czytaj też:
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!Czytaj też:
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLACzytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.