Jak raz spróbujesz, to już więcej nie będziesz sięgać po tradycyjną wersję skrzydełek. Zdrowa alternatywa, która nie wymaga dodawania ani grama mięsa, niemal rozpływa się w ustach, a jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie – w 2 minuty zdążysz zrobić wszystko, co trzeba do upieczenia wyśmienitej przekąski z kalafiora.
Odlotowe „skrzydełka” bez mięsa, czyli nowy sposób na oryginalne danie z kalafiora
Kalafior użyty w zastępstwie zwykłego kurczaka ma o niebo więcej zalet – reguluje poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, ma sporo wspomagającej odporność witaminy C, dzięki zawartemu w nim błonnikowi usprawnia metabolizm i sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę.
Jest też dobrym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, a zwłaszcza choliny, która odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu, dlatego powinny się nim zajadać zarówno przyszłe matki, jak i dorastająca młodzież.
Warto jednak pamiętać o tym, by zawsze spożywać go w połączeniu z kminkiem, koprem, czosnkiem lub imbirem, by nieco złagodzić jego właściwości gazotwórcze.
Prosty przepis na bezmięsne „skrzydełka” z kalafiora
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki ulubionego sosu (np. barbecue, ale można pominąć ten element)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub dowolnego oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 230 stopni Celsjusza.
- Myjemy dokładnie kalafior i kroimy go na drobne części (w różyczki).
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę i wszystkie sypie składniki, a potem mieszamy je z mlekiem roślinnym.
- Zanurzamy różyczki kalafiora w cieście w taki sposób, by pokryć nim warzywo ze wszystkich stron.
- Wkładamy obtoczone panierką kalafiory do piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut (warto dopilnować, by przewracać je z obu stron, by równomiernie się przypiekły).
- W oddzielnej miseczce łączymy ulubiony sos, olej i odrobinę miodu, a następnie smarujemy nimi podpieczone skrzydełka i wkładamy je na kolejne 20 minut do piekarnika. Smacznego!
Czytaj też:
Steki z... kalafiora i inne pomysły na grilla bez mięsa. W sam raz na wegetariańską biesiadęCzytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis