Ciasto „styropian” swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, konsystencją jednak styropianu nie przypomina. Smakuje jak sernik. W przepisie sera jednak nie ma, zastępuje go gęsty jogurt naturalny typu greckiego. Przygotowana na jego bazie masa jest bardzo delikatna w smaku i „lekka jak puszek”. Wylewa się ją na podpieczony spód kruchego ciasta, które łatwo jest przygotować, stosując się krok po kroku do zaleceń zawartych w przepisie.
Zalety ciasta na bazie jogurtu greckiego
Jogurt grecki oraz jogurt naturalny to niezwykle wartościowe produkty, które powinno się jeść każdego dnia. Z obu z nich można przyrządzić ciasto „styropian”. Ze względu na zawarte w nich składniki, a zwłaszcza białko, jogurty są istotnym elementem diety. Jogurty greckie są bardziej gęste niż klasyczne jogurty naturalne. Zawierają więcej tłuszczu (do 10 proc.) oraz nieco więcej białka (od 3 g do 9 g na 100 g.), co wynika z różnic w trakcie procesu produkcji.
W obu produktach znajdziemy bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Badania wykazały, że regularne spożywanie jogurtów pomaga w zwalczaniu alergii, zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Jest też korzystne dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak: biegunki, zaparcia, niedokwaśność żołądka, wzdęcia czy niestrawność. Jedzenie jogurtu wspiera też system immunologiczny organizmu oraz wchłanianie żelaza. Regularne spożywanie nabiału zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego – uznanego za chorobę cywilizacji zachodniej.
Przepis: Ciasto „styropian”
Niskokaloryczny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- Na kruche ciasto:
- kruchego ciasta
- 250 g schłodzonego masła (lub margaryny)
- 100 g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Do przygotowania masy:
- 1 litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 5 białek
- 1 puszka brzoskwiń w syropie lub wiśni w cukrze.
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciastoŻółtka wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojoną w drobną kostkę margarynę i zagnieć z żółtkami, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagniataj do wyrobienia jednolitej masy i podziel na dwie części. Jedną z nich owiń w folię aluminiową lub spożywczą i włóż do zamrażarki.
- Upiecz spód ciastaDrugą część ciasta rozwałkuj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij gdy spód będzie rumiany.
- Przygotuj masęWymieszaj jogurt z cukrem przy pomocy trzepaczki, a następnie dodaj budyń i dokładnie wymieszaj.
- Ubij pianęUbij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać odsączone na sitku owoce.
- Wyłóż masę na spód ciastaMasę wyłóż na zarumieniony spód (nie może być gorący). Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na grubej tarce, tworząc w ten sposób kruszonkę, która będzie stanowiła wierzchnią warstwę ciasta.
- Upiecz ciastoWłóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę. Po tym czasie uchyl drzwiczki urządzenia i pozostaw ciasto „styropian” do ostygnięcia.
Czytaj też:
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej dietyCzytaj też:
Jogurt naturalny „zadba” o twój przewód pokarmowy. Poznaj przepis na na pyszny sos tzatziki