Schabowy w tej wersji bije na głowę klasyka. Kotlety chrupią aż miło i nie chłoną tyle tłuszczu

Schabowy w tej wersji bije na głowę klasyka. Kotlety chrupią aż miło i nie chłoną tyle tłuszczu

Dodano: 
Kotlety schabowe.
Kotlety schabowe. Źródło: Shutterstock / Cesarz
Schabowe to klasyczny polski przysmak. Każda gospodyni ma nie swój patent. Ja przyrządzam mięso inaczej niż wszyscy. Kiedy poznacie mój trik, już nie zrobicie kotletów schabowych w standardowy sposób.

Idealne schabowe powinny być miękkie, soczyste, a jednocześnie aromatyczne i chrupiące. Jeszcze do niedawna osiągnięcie tego efektu nastręczało mi sporych trudności. Moje kotlety często były twardawe, gumowate, a w dodatku dość tłuste. Na szczęście znalazłam sposób, by uporać się z tym problemem. Zamieniłam patelnię na piekarnik. Teraz mięso rozpływa się w ustach, a wszyscy proszą o przepis.

Jak zrobić schabowe bez smażenia?

Sekretem idealnych schabowych jest nie tylko odpowiednia metoda obróbki kotletów, ale również wybór właściwego mięsa. Najlepiej sprawdzają się kawałki poprzerastane tłuszczem. To właśnie on jest nośnikiem smaku. W dodatku sprawia, że schabowe stają się bardziej soczyste. Musicie też pamiętać o odpowiednim rozbiciu mięsa. Grube plastry będą musiały spędzić w piekarniku więcej czasu, a poza tym stracą na chrupkości.

Warto też zadbać o zamarynowanie mięsa. Wystarczy zalać je kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym i pozostawić w tej kąpieli na minimum 2 godziny. Dzięki temu po upieczeniu kotlety schabowe będą rozpływać się w ustach. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu lub nie chcecie tak długo czekać, pomińcie ten krok. Kotlety i tak wyjdą pyszne.

Przepis: Schabowe z piekarnika

To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów smażonych na patelni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 600 g schabu
  • 2 jajka
  • 70 g bułki tartej
  • 40 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania kotletów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPokrójcie schab na plastry, a każdy z nich rozbijcie na desce. Możecie zrobić to przez folię. Dzięki temu tłuczek nie będzie przywierał do mięsa. Każdy plaster powinien mieć około 8 mm grubości. Jeśli chcecie możecie też zamarynować schab.
  2. Robienie panierkiKażdego kotleta oprószcie solą i pieprzem, a następnie obtoczcie najpierw w mące (odrobina z obu stron), a następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej.
  3. Pieczenie kotletówWyłóżcie blachę papierem do pieczenia i ułóżcie na nie kotlety. Każdego posmarujcie odrobiną oleju z każdej strony. Najlepiej użyć do tego pędzelka. Nagrzejcie piekarnik do 210 stopni i włóżcie kotlety. Po 10 minutach przewróćcie je na drugą stronę i pieczcie przez kolejne 10 minut.

Porada: Jeśli chcecie, by kotlety zyskały nieco ostrzejszy smak, dodajcie do panierki odrobinę ostrej papryki.

Z czym podawać kotlety schabowe z piekarnika?

Schabowe z piekarnika możecie serwować tak, jak kotlety przygotowane w klasyczny sposób, czyli na patelni. Świetnie komponują się z takimi dodatkami jak na przykład młode ziemniaki, mizeria, zasmażana kapusta albo surówki zrobione z sezonowych warzyw. Wszystko zależy tak naprawdę od waszych potrzeb i upodobań smakowych. Możecie też podać kotlety z frytkami i ulubionym sosem (pomidorowym, czosnkowym itp.).

Czytaj też:
Magda Gessler grzmi, że Polacy notorycznie popełniają ten błąd podczas robienia kotletów schabowych
Czytaj też:
Kiedy i jak solić mięso? Nie popełniaj tych błędów

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl