Deser z sera z wiaderka to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni. Prostota i szybkość wykonania oraz możliwość niezliczonych modyfikacji w zakresie dodatków to spore zalety tego smakołyku. Nie jedyne.
Ciasto na zimno jest jednak przede wszystkim dość zdrowe jak na deser. Zawiera bowiem ser z wiaderka, który obfituje w białko. O ile do deseru nie dodasz do niego dużych ilości cukru, czekolady czy wysoko słodzonego dżemu, możesz bez obaw zjeść go co jakiś czas nawet na diecie. Nie obciąży żołądka, a dzięki dodatkowi owoców dostarczy jeszcze witamin i błonnika.
Jak zrobić deser z sera z wiaderka?
Ciasto na zimno oprócz nabiału wymaga jeszcze przygotowania świeżych owoców. Ja stawiam na maliny oraz borówki amerykańskie, które latem są dość tanie, a obfitują w zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Część owoców przerabiam na dżem, by pięknie udekorować przysmak. Słodzę go erytrytolem, a spód robię z biszkoptów bez cukru. Całość jest słodka, a jednocześnie lekka, Nic tylko skosztować.
Przepis: Deser z sera z wiaderka z owocami
Pyszny i lekkie ciasto na zimno idealne na letnie dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g malin
- 100 g borówki amerykańskiej
- 100 g biszkoptów bez cukru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMaliny i borówki umyj pod bieżącą wodą. Osusz. Połowę porcji malin wrzuć do rondelka i smaż na niewielkim ogniu z sokiem z cytryny, aż uzyskasz gęsty dżem. Ostudź go. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku.
- Wykonanie masy serowejTwaróg zmiksuj ze schłodzoną śmietanką i erytrytolem w pudrze. Do uzyskanej, gładkiej masy dodaj pozostały sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. 2-3 łyżki masy przełóż do letniej żelatyny i rozmieszaj. Masę wmiksuj w twaróg.
- Składanie deseru z sera z wiaderkaW tortownicy umieść papier do pieczenia. Dno wyłóż biszkoptami i ułóż na nim masę serową. Wyrównaj jej wierzch i przykryj formę folią spożywczą. Przenieś do lodówki na co najmniej 4 godziny. Gdy się zestali, udekoruj dżemem malinowym i świeżymi owocami.
Jak podać ciasto na zimno?
Deser z sera z wiaderka nie wymaga dodatków. Jest obłożony owocami oraz polany gęstym malinowym dżemem, które sprawiają, że smakuje i prezentuje się znakomicie. Możesz go jeszcze wzbogacić o świeże listki mięty, które dodadzą świeżości. Tyle wystarczy.
Inne warianty deseru z sera z wiaderka
Zamiast malin i borówek możesz wykorzystać dowolne inne owoce – zarówno te świeże, jak i duszone, pieczone czy nawet z syropu. Ogranicza cię tu jedynie dostępność składników (lub budżet).
Nie musisz też robić owocowego dżemu. Możesz użyć gotowego produktu ze sklepu lub całkowicie z niego zrezygnować.
Smacznymi dodatkami będą też posiekane orzechy, wiórki kokosowe, czekoladowa polewa, a nawet lukier. To jednak już bardziej kaloryczne składniki i ciasto na zimno z ich udziałem będzie kaloryczne.
Czytaj też:
Przepis na to ciasto bez pieczenia mam od ukochanej babci. Jego sekretem jest pyszny kremCzytaj też:
Biorę 4 produkty i robię pyszne ciasteczka. Te lekkie kokosanki bez cukru to dietetyczny hit