Biorę 4 produkty i robię pyszne ciasteczka. Te lekkie kokosanki bez cukru to dietetyczny hit

Biorę 4 produkty i robię pyszne ciasteczka. Te lekkie kokosanki bez cukru to dietetyczny hit

Dodano: 
Ciasteczka kokosanki
Ciasteczka kokosanki Źródło: Shutterstock / Viktoria Hodos
Kokosanki to pyszny i prosty deser. Znajoma dietetyczka pokazała mi przepis na zdrową wersję bez cukru. Od razu zrobiłam większą porcję.

Kokosanki zna chyba każdy. Delikatne ciasteczka o przyjemnym aromacie kokosa są świetną przekąską. Lekką wersję tego kultowego deseru poznałam dzięki znajomej dietetyczce. Nie tylko przekonała, mnie, że ciastka w diecie są dozwolone, ale też udowodniła, że wcale nie muszą być kaloryczne. Wzięłam przepis i zrobiłam je przy pierwszej okazji.

Nieoczekiwane zalety kokosanek

Ciasteczka nigdy nie kojarzyły mi się ze zdrowym produktem. Gotowce ze sklepu rzeczywiście obfitują w cukier oraz niekoniecznie zdrowe tłuszcze i dodatki. Jednak domowe kokosanki są ich przeciwieństwem. Zawierają przede wszystkim wiórki kokosowe. Ten produkt to skarbnica cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można m.in. magnez, potas i wapń. Smaczna posypka stanowi również cenne źródło roślinnego białka i błonnika. Świetnie więc sprawdzi się jako składnik dietetycznych ciastek.

Dla dobrej konsystencji i smaku słodyczy w przepisie pojawiają się jajka oraz gorzka czekolada. Produkty te, spożywane w rozsądnych ilościach, dostarczą kolejnych korzystnych dla organizmu związków chemicznych. Dietetyczka wskazała, że mimo zawartości cholesterolu, kurzy nabiał dostarcza m.in. żelaza, witamin z grupy B i witaminy D. Czekolada natomiast – jeśli ma wysoką zawartość kakao – zawiera sporo antyoksydantów i zjadanie do 4 kostek dziennie u zdrowej osoby jest nawet wskazane.

Do posłodzenia wypieku posłuży jeszcze bezkaloryczny erytrytol. Jest tylko nieznacznie mniej słodki niż tradycyjny cukier, więc różnica w smaku nie będzie zauważalna. Dowodów na lekkość i dietetyczność kokosanek nie trzeba więcej. Pozostaje zabrać się za ich wykonanie.

Jak zrobić kokosanki bez cukru?

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi robię w mgnieniu oka. Oddzielam białka od żółtek, a te drugie łączę z pozostałymi składnikami. Uzyskaną masę wykładam na blachę i piekę. Uzyskuję pięknie pachnący i lekki niczym chmurka deser, którym mogę zajadać się nawet na diecie.

Przepis: Kokosanki bez cukru

Pyszne i lekkie ciasteczka z wiórkami kokosowymi idealne jako zdrowa przekąska.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 140 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 70 g erytrytolu
  • 40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na kokosankiCzekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z erytrytolem. Połącz z wiórkami kokosowymi i rozdrobnioną czekoladą. Dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciasteczekNa blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj masę, formując niezbyt duże, okrągłe ciastka. Zachowaj między nimi odstępy. Słodycz piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez 10-15 minut.

Jak podawać kokosanki?

Ciasteczka z kokosem po upieczeniu ostudź i zabierz w drogę lub podaj do kawy czy herbaty. Możesz oczywiście udekorować je lukrem lub polewą czekoladową, ale utracą swoją lekkość i zyskają całkiem sporo kalorii. Nie będą zatem już dietetyczne.

Inne warianty kokosanek

Możesz podprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni przed ich użyciem. Będą miały intensywniejszy smak i aromat. Pamiętaj tylko, że podczas podgrzewania utracisz nieco cennych składników odżywczych.

Do masy na kokosanki możesz też dodać nieco esencji zapachowej. Migdałowa czy waniliowa nada ciasteczkom z wiórkami kokosowymi pięknego aromatu i sprawi, że ich jedzenie będzie jeszcze przyjemniejsze.

Czytaj też:
Te ciastka zawsze poprawiają mi humor. Przepis jest bardzo prosty
Czytaj też:
Błyskawiczne ciastka czekoladowe bez cukru. Mogą się nimi zajadać nawet osoby na diecie