Przepis na to ciasto bez pieczenia mam od ukochanej babci. Jego sekretem jest pyszny krem

Przepis na to ciasto bez pieczenia mam od ukochanej babci. Jego sekretem jest pyszny krem

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym
Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach umili niejedno popołudnie. Moja babcia robiła je niemal co weekend, a znikało w mgnieniu oka. Postanowiłam spróbować zrobić ten deser. Okazał się prosty.

Proste ciasto bez pieczenia z kremowym budyniowym wnętrzem skusi niejednego łasucha. Przepis na ten efektowny deser dostałam od mojej babci. Niedawno skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło bardzo sprawnie, a moich gości smakołyk zachwycił już od pierwszego kęsa. Docenili między innymi delikatność kremu i piękny sposób podania.

Pomysł na pewno uratuje was, gdy zabraknie czasu na bardziej złożone cukiernicze poczynania. Jest też idealny dla początkujących domowych ekspertów od słodkości – nie ma możliwości, by zapomnieć o piekącym się placku, jeśli nie korzysta się z piekarnika.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?

Wykonanie tego całkiem eleganckiego deseru jest banalne. Wystarczy wziąć tortownicę, a następnie wypełnić ją ciasteczkami wymieszanymi ze stopionym masłem i kremem na bazie budyniu. Moja blaszka miała 26 cm średnicy, a budyń przygotowałam dzień wcześniej. W ten sposób oszczędziłam sporo czasu. Jeśli zdecydujecie się zrobić podobnie, pamiętajcie o zabezpieczeniu powierzchni budyniu folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce nie pojawi się charakterystyczny kożuch. Jego rozbicie przy pomocy miksera jest dość trudne i krem może nie wyjść gładki. Lepiej temu zawczasu zapobiec.

Przed rozpoczęciem przygotowania nadzienia ciasta bez pieczenia warto też ogrzać masło – gdy jest miękkie, szybko łączy się z innymi składnikami i uzyskujemy wolną od grudek masę. Wystarczy wyjąć je na 1-2 godziny przed rozpoczęciem miksowania.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym

Proste ciasto niewymagające pieczenia, które przygotujesz w mniej niż pół godziny

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Na krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiastka pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze. Masło stop na niewielkiej patelni. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi zabezpieczoną papierem do pieczenia tortownicę. Przenieś do lodówki na minimum godzinę.
  2. Przygotowanie kremu budyniowegoProszek budyniowy rozprowadź w 125 ml mleka. Pozostałą porcję nabiału zagotuj z dodatkiem cukru. Gdy płyn będzie już bardzo ciepły, wlej do niego przygotowaną zawiesinę i podgrzewaj, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Ostudź, uprzednio zabezpieczając powierzchnię budyniu folią spożywczą. Do chłodnej masy stopniowo wmiksuj miękkie masło, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.
  3. Przygotowanie ciasta bez pieczeniaNa zestalonym spodzie z ciasteczek ułóż przestudzony krem budyniowy. Wyrównaj wierzch. Przed podaniem krótko schłodź deser.

Jak podawać ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?

Deser można z powodzeniem serwować bez dodatków, lecz efektowniej prezentował się będzie, gdy posypiemy go dodatkową porcją pokruszonych ciasteczek lub wiórkami czekolady. Można też pokusić się o udekorowanie go owocami — świeżymi lub z syropu. Ułożenie na talerzyku porcji lodów np. czekoladowych również będzie dobrym pomysłem.

Czytaj też:
Ten deser z 3 składników jest pyszny i nie idzie w boczki. Sięgam po niego na diecie
Czytaj też:
Intensywnie czekoladowy fit deser zachwyca wszystkie moje koleżanki. Robię go w błyskawicznym tempie