Dla naszego zdrowia niezwykle ważne są odpowiednie nawyki – często to drobne czynności, które jednak znacząco wpływają na ogólną kondycję organizmu. Wśród ważnych czynników należy wymienić między innymi ruch, ale również zbilansowaną dietę. Istotne jest, żeby unikać przetworzonego jedzenia, a także zbyt dużych ilości soli czy czerwonego mięsa. Dietetyk dr Bartosz Kulczyński ma jednak jeszcze kilka rad, które warto wdrożyć w życie.
Nieodpowiedni tłuszcz do smażenia
Ekspert zauważył, że to, co z pewnością przyniesie korzyść naszemu zdrowiu, to stosowanie odpowiedniego tłuszczu do smażenia.
Niestety wciąż obserwuję, że część z nas używa do smażenia oleju słonecznikowego. A trzeba wiedzieć, że jest to chyba najgorszy rodzaj tłuszczu, jeśli chodzi o obróbkę termiczną. A to dlatego, że olej słonecznikowy obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które w wyniku działania wysokiej temperatury ulegają przekształceniu do toksycznych związków – powiedział.
Specjalista polecił więc zamienić ten olej na oliwę z oliwek, olej z awokado czy smalec z gęsi (ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych trzeba stosować go z umiarem).
Zadbaj o różnorodność w diecie
Dr Bartosz Kulczyński wyjaśnił, że ważnym nawykiem, który niezmiernie wpływa na nasze zdrowie, jest dbanie o różnorodność swojej diety. Nie należy więc ograniczać się do jedzenia kilkunastu ulubionych produktów, tylko włączyć do swojej diety jak najszerszą gamę. Powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, zboża, różne rodzaje mięs, serów itp.
Warto bowiem wiedzieć, że im większa różnorodność, tym większa szansa, że dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w zadowalających ilościach. Poza tym na takiej bioróżnorodności skorzystają również bakterie jelitowe – wyjaśnił.
Nie doprowadzaj do odwodnienia
Ekspert wspomniał też o tym, jak ważne jest dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości wody.
Jeżeli chodzi o regularne, codzienne czynności, które będą sprzyjały zdrowiu, to nie sposób nie wspomnieć też o prawidłowym nawodnieniu, czyli dostarczaniu zadowalających ilości płynów. Bazując na literaturze fachowej, każdy z nas powinien dostarczać około 30 mililitrów płynów na kilogram masy ciała – podsumował dietetyk.
Czytaj też:
To zmniejsza ryzyko demencji aż o 50%. Sprawdź, co jeść dla zdrowia mózgu i ciała po 60-tceCzytaj też:
Jak wybrać dobrą oliwę i nie dać się oszukać? Eksperci mówią wprost: zwróć uwagę na to