W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma zdradził, jak przygotować idealny stek. Jak zrobić steka z antrykotu z sosem BBQ? Jak przyprawić dobrze mięso?
Co warto wiedzieć o mięsie wołowym?
Jest klasyfikowane jako czerwone mięso – termin używany do mięsa ssaków, które zawiera większe ilości żelaza niż kurczak lub ryba.
Białko wołowe jest bardzo pożywne i może promować utrzymanie i wzrost mięśni. Wołowina zawiera różne ilości tłuszczu, w tym CLA, który został powiązany z korzyściami zdrowotnymi. Mięso jest doskonałym źródłem różnych witamin i minerałów. Należą do nich witamina B12, cynk, selen, żelazo, niacyna i witamina B6. Podobnie jak rośliny, mięso zawiera wiele bioaktywnych substancji i przeciwutleniaczy, które mogą wpływać na zdrowie, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach. Mięso zwierzęce, takie jak wołowina, zawiera wiele substancji bioaktywnych, takich jak kreatyna, tauryna i cholesterol.
Wołowina bogata w wysokiej jakości białko może pomóc w utrzymaniu i wzroście masy mięśniowej. Jego zawartość beta-alaniny może zmniejszyć zmęczenie i poprawić wydajność ćwiczeń. Ponadto wołowina może zapobiegać niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Jednak wysokie spożycie przetworzonego mięsa i rozgotowanego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i raka.
Czytaj też:
Używasz żeliwnej patelni? Uważaj, co na niej przyrządzasz