Dziennikarka wzięła „pod lupę” chrzany pięciu popularnych marek – Mosso, Urbanek, Polonaise, Motyl oraz Społem Kielce. Oceniła nie tylko ich skład, ale również smak. Który z nich zwyciężył w teście? Odpowiedź wprawia w zdumienie, bo produkt, który wydaje się faworytem wcale nie jest najlepszy. Po raz kolejny Katarzyna Bosacka udowadnia, że pozory lubią mylić i lepiej zachować czujność na zakupach.
Który chrzan ma najlepszy skład zdaniem Bosackiej?
Katarzyna Bosacka najpierw przyjrzała się bliżej produktowi marki Mosso. Ten wyrób ma w swoim składzie tylko 50 procent korzenia chrzanu. Na jego korzyść przemawia natomiast stosunkowo niewielka zawartość cukru (10 g na 100 gramów), a także brak dodatku, jakim jest mleko w proszku. Nieco lepiej pod względem ilości „chrzanu w chrzanie” wypada Urbanek (60 procent). Ma też mniej cukru niż poprzednik, bo 8 gramów na 100 g. W produkcie marki Polonaise chrzanu znajdziemy jeszcze więcej, bo 62 procent.
Ale w środku jest dodatek mleka w proszku, co od razu powoduje, że jest dużo więcej węglowodanów i też jest dużo więcej cukru [18 gramów na 100 g – przyp. red] – zauważa Katarzyna Bosacka.
Staropolski „Motyl” również zawiera 62 procent chrzanu i znacznie mniej cukru niż opisany wcześniej produkt – tylko 8,7 grama na 100 g. Nie ma też mleka w proszku. Z kolei wyrób marki Społem Kielce wyróżnia się na tle konkurencji największą zawartością chrzanu (70 procent). Niestety w jego składzie znajdziemy też mleko w proszku i aż 14 gramów cukru. Nie jest więc zwycięzcą rankingu.
Najlepiej zdaniem Bosackiej w teście wypadł chrzan marki Motyl. Jego skład oceniła jako „niezły”. Wybór dziennikarki potwierdza wielu internautów, którzy wyrazili swoje zdanie na temat produktu w opublikowanych komentarzach. „Motyl najlepszy”, „Chrzan Motyl polecam” – to tylko niektóre z wypowiedzi.
Warto wspomnieć, że każdy z produktów analizowanych w teście zawiera pirosiarczyn sodu. To przeciwutleniacz dodawany do żywności. W niewielkich dawkach jest bezpieczny dla zdrowia. Jednak spożywany w nadmiarze może wywołać nudności, wymioty czy biegunki, a także zmniejszyć wchłanianie niektórych witamin.
Który chrzan smakuje najlepiej według Bosackiej?
Najwięcej przysłowiowej mocy mają dwa spośród pięciu analizowanych chrzanów – „Motyl” oraz Społem Kielce. Najsłabiej w teście smaku wypadł zdaniem dziennikarki produkt marki Polonaise. Jest przy tym dość wodnisty. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje. To kwestia wielce subiektywna i każdy ma prawo ocenić ją inaczej. Jeśli nie lubicie wyrazistych smaków, możecie wymieszać chrzan z jogurtem. Dzięki temu powstanie smaczny sos chrzanowy, idealny do jajek lub białej kiełbasy.
Czytaj też:
Ten jogurt z Biedronki bije inne na głowę. Ekspertka nie ma najmniejszych wątpliwościCzytaj też:
Dietetyk poleca najlepszy majonez z Biedronki. Inne są kaloryczne i pełne sztucznych dodatków